Sfi-lärartidningen
din pålästa kollega som vill ge dig relevanta och intressanta kunskaper från forskning och erfarenheter från undervisning.
Om Sfi-lärartidningen
Sfi-lärartidningen vill erbjuda inblick i forskningen om sfi, vuxnas lärande och andraspråksforskning. Vi besöker olika sfi-verksamheter för att varje månad kunna presentera goda exempel – och därmed utöka till kollegium och nätverk inom sfi.
Tidningen drivs av Textpalatset Sverige AB och ansvarig utgivare är Annsofie Engborg.
Annsofie Engborg: Mina sfi-relaterade uppdrag och anställningar har avlöst varandra sedan 1998: sfi-lärare, läromedelsredaktör och -utvecklare, expert hos Skolverket och Utbildningsradion, föreläsare, projekt- och produktionsledare, affärsområdesutvecklare, samt ansvarig för framtagande av bok, webb, film, podd, app – för sfi-elever och sfi-lärare. Och nu, från 2018, driver jag även en tidning för sfi-lärare.
Specialpedagogkonsult Maria Engstam: Hur ser dyslexi ut? - [2021:01, 2021-01-15] Ungefär 5 procent har specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi vilket innebär svårigheter att avkoda, det vill säga att omforma bokstäver till ljud, och därför blir det fel vid läsning, skrivning och tal. Som lärare kan man uppmärksamma dyslexi via läsförståelse, läshastighet, diktamen eller när eleven skriver en text. En dyslektiker läser långsamt och skriver och läser icke korrekt utan att reflektera kring detta.
Läs mer Andraspråkselever och dyslexi - [2021:01, 2021-01-15] Att lära sig ett nytt språk kan vara utmanande. För elever med dyslexi adderas ytterligare en dimension, nämligen inte bara att lära sig språket, utan att lära sig det trots att orden flyter ihop och ter sig obegripliga.Dyslexi utmärks av svårigheter med att läsa isolerade ord och att stava rätt. Personer med dyslexi hakar ofta upp sig på orden, läser fel och kan ibland utelämna delar av eller hela ord; en del kan ha stora svårigheter med att stava medan det för andra är svårare att läsa.
Läs mer ”Flera kombinerande faktorer spelar roll” - [2021:01, 2021-01-15] Anders Hansens Hjärnstark är en av flera populära titlar utgiven 2020 med bearbetad text. En helt ny titel på marknaden är boken om höjdhopparen Armand Duplantis. Lättlästmarknaden har tagit fart ännu en gång för att nå en bred läsarskara vuxna läsare som behöver bearbetade texter.Hanna Larsson, förlagschef på nystartade bokförlaget Hedvig (2020), berättar för Sfi-lärartidningen om sitt engagemang för att alla vuxna ska ha tillgång till litteratur som intresserar och engagerar.
Läs mer Uppdrag: Kompetensutveckla och handleda skolpersonal - [2021:01, 2021-01-15] Läs- och skrivsvårigheter kan bero på dyslexi, en funktionsvariation som begränsar förmågan att avkoda skriven text och omvandla densamma till tal. Likaså innebär dyslexi också en begränsning av både läsförståelse och skrivförmåga. Det handlar alltså inte bara om att kunna läsa utan även om att förstå vad det texten handlar om och vad det betyder. Sfi-lärartidningen har fått en intervju med specialpedagog Jenny Olsson för att höra mer.
Läs mer Ivana Eklund reflekterar: - [2021:01, 2021-01-15] Sfi-elever som förväxlar p, b, d och stavar och läser illa behöver inte automatiskt vara dyslektiker.Nej, det tror jag verkligen inte. Om vi kunde testa elever på ett tillförlitligt sätt, skulle vi finna elever med läs- och skrivsvårigheter. Rent statistiskt finns det förstås dyslektiker på sfi. Vad jag menar är att en elevs svårigheter med skrivning och läsning i de flesta fall är en fas i dennes läs- och skrivutveckling på svenska och med rätt stöd kan eleven komma över svårigheterna.
Läs mer Litteracitet – ett mångfacetterat begrepp - [2021:01, 2021-01-15] Litteracitet är ett begrepp som i takt med att forskningen växer i omfattning får allt fler indelningar, innebörder och med dem även användningsområden. Bara genom att skrapa på ytan blir det snabbt uppenbart att en utvärdering av individens litteracitet är förknippat med stor komplexitet.Ordet litteracitet beskrivs bäst som ett försvenskat engelskt låneord vilket kommit att betyda ungefär detsamma som det engelska ordet literacy.
Läs mer