Gästskribent: ”Jag skapar filmer till eleverna”

Text: Kalle Cederblad

[2019:02, 2019-02-15] Jag gör ofta filmer till mina elever. Eleverna uppskattar när jag har läst in texter och powerpointpresentationer med hjälp av skärminspelning. Men med film finns fler möjligheter.

 

Elever uppskattar att höra och se sin lärare. Det ger ett direkt och personligt tilltal. Är du också intresserad av att kunna använda film i undervisningen? Du kanske redan gör det? Här följer några förslag på vad du kan filma. (Webbkameran eller mobilen duger gott.)

  • Filma dig själv och presentera ert nuvarande temat.
  • Filma dig själv och ge några studietips.
  • Filma tavlan efter en lektion och läs eller förklara igen. Eleverna repeterar och tränar samtidigt uttal.
  • Filma en uttalslektion.
  • Filma några saker eller något du/ni gör med mobilkameran och ladda upp direkt till YouTube. (På YouTube kan du texta filmen lätt.)

 

Jag filmar även ibland när jag rättar elevens uppsats. Jag filmar med mobilen och går igenom rättningen muntligt. Det passar ofta studieovana elever. Det är också en fördel att ge positiv feedback muntligt. Tonfallet förstärker det verbala innehållet.

Vissa filmer kan du publicera på YouTube. Då kan eleverna gå in där om och om igen och titta och lyssna för att repetera. För de lite mer individuella filmerna kan du skicka via den vanliga kommunikationsappen WhatsApp, direkt till eleven.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.