Chefredaktören

Hur översätter man ”aprilväder” till andra språk?

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg.

[2022:04, 2022-04-15] April är här och vi på redaktionen konstaterar att aprilvädret är tillbaka. Det kom redan i mars – tvära kast mellan solvarma dagar och ymnigt snöfall – vilket har fortsatt in i april.

Ja, aprilväder heter det ju. Vi på redaktionen blev fundersamma om det finns på andra språk. På spanska? På wolof? På tigrinja? Förmodligen inte. Vissa ord och ords betydelser växer fram i en kulturell kontext. Därför kan ord sällan enkelt översättas. Vissa ord kan inte ens förstås med en enstaka förklaring, utan behöver vid upprepade tillfällen behandlas, exemplifieras och förklaras över tid.

Att lära sig ett nytt språk på det nya språket är en oerhört långsam och mödosam process. Vi på redaktionen har tidigare skrivit om Hyllie Park i Malmö som bedriver modersmålsbaserad sfi, det vill säga att eleverna på skolan får undervisning i svenska både på sitt starkaste språk och på svenska. Det är egentligen inget konstigt med det (men det är fortfarande extremt sällsynt i Sfi-sverige). För hur lärde vi oss engelska, franska, tyska och spanska? Jo, vi varvade undervisningen med metaspråkliga samtal på svenska. Varför? Jo, för att vi skulle reda ut att vi verkligen hade förstått och för att vi skulle göra oss förstådda. Hur kommer det sig att sfi inte är modersmålsbaserad sfi i Sverige? Det finns inga studier som visar att det skulle vara effektivt att lära sig ett helt nytt språk med undervisning på det nya språket. Så vad kan få oss att komma dithän?

I detta nummer tittar vi närmare på translanguaging, transspråkande, det att just låta eleverna reflektera, samtala, diskutera och skriva på sitt starkaste språk för att kunna utveckla sina kunskaper om det som individen undervisas om och samtidigt utveckla svenska språket. Sfi i Eskilstuna skriver och berättar i detta nummer hur de arbetar med transspråkande.

Med en önskan om trevlig läsning – och en hälsning från en påskpysslande redaktion,

/Annsofie Engborg

Chefredaktör

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.