Projekt från Hörselskadades förening
Större andelen hörselskadade bland utrikesfödda
Text: Annsofie Engborg.
[2025:04, 2025-04-15] Hej Josefin, vem är du?– Jag är en projektledare som brinner för inkludering och lika rättigheter, det är något som alltid följt mig både i mitt arbetsliv och min vardag. Idag jobbar jag som projektledare på Hörselskadades förening i Stockholm (HRF Stockholm).
Hur viktig är egentligen ljud och akustik för arbetsmiljön (tänk skola)?
– För hörselskadade är bra ljudmiljö nödvändigt för att kunna uppfatta vad som sägs, men en bra ljudmiljö är förstås bra för alla andra också. Målsättningen för att ha lokaler med bra ljudmiljö är att de som talar hörs bra, utan störande ekon, slammer och hög ljudnivå. Här vill man åt bullerfria lokaler med akustikanpassningar som ger bra taluppfattbarhet där även lågfrekvent buller, såsom ventilation, bör minimeras.
Berätta kort om bakgrund och hur filmen ”Att tillhöra” kom till.
– En styrka under första året i projektet ”Stockholmare United – att höras och höra till” var att jag som projektledare hade möjlighet att besöka olika platser där personer som är nya i Sverige samlas – till exempel sfi-skolor, föreningar och enheter på kommunen – för att berätta om hörsel och hörselnedsättning på ett enkelt och avstigmatiserande sätt.
När projektet avslutas finns inte denna funktion kvar i föreningen. Därför ville vi göra en kort film som ska kunna användas i samma syfte: att nå ut till fler som på så vis ska kunna efterfråga rätt stöd.
Vet vi hur många som har nedsatt hörsel i Sverige? Finns det någon uppskattad siffra för sfi?
– Det finns över 1,7 miljoner personer med hörselnedsättning i Sverige – i alla åldrar, i alla delar av samhället, men vi vet också att en större andel av personer som kommer till Sverige i vuxen ålder har en hörselskada än om man är född och uppvuxen i Sverige. I en undersökning utförd av Hörselskadades förening i Malmö visade det sig att det bland Malmös utlandsfödda invånare fanns en större andel hörselskador än bland övriga befolkningen (ca 1 av 4 till skillnad från 1 av 9).
Hur kommer det sig?
– Det finns flera orsaker till att det ser ut så. Personer som har tvingats fly från länder och områden med krig och tortyr kan ha hörselnedsättning och tinnitus efter att ha upplevt skottlossning, explosioner, misshandel och andra traumatiska upplevelser. En annan vanlig orsak är brist på sjukvård. Många har drabbats av sjukdom i länder där det är svårt att få tillgång till sjukvård och mediciner, med hörselproblem som följd. Och för personer med hörselskador är det långt ifrån självklart att kunna få hjälp; i stora delar av världen finns det inte allmän hörselvård, och det är inte överallt man har tillgång till hörapparater och andra hörhjälpmedel. Trots detta så finns det väldigt lite forskning och uppsökande arbete kring denna grupp, var de finns och vilka utmaningar de har.
Berätta kort om projektet Stockholmare United. Vad är det?
– Projektet går ut på att minska de kunskapsluckor som finns kring denna målgrupp och se till så att fler personer hamnar rätt och får tillgång till samhället på lika villkor som en person utan hörselskada. Sammanfattningsvis så fokuserar projektet på inkludering för utrikesfödda med hörselskada, i samhället och i funktionsrättsrörelsen.
Det finns ett event 9 maj – vad händer då?
– Projektet är inne på sista året av sina tre år. Under år två hade vi en samtalsgrupp med personer ur målgruppen som diskuterade olika utmaningar och potentiella lösningar. Dessa samtal ska nu tas vidare med yrkesverksamma och beslutsfattare inom områden som hörsel, inkludering, integration och etablering. Samtalen kommer ske under två seminarier, där det första är 9 maj och fokuserar mer på mottagande och etablering. Nästa seminarium sker i höst och kommer fokusera på tillgänglighet, arbete och utbildning.
Om HRF
Hörselskadades Riksförbund (HRF) är Sveriges största organisation för hörselskadade – en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden folkrörelse som arbetar för att tillvarata hörselskadades intressen genom att upplysa, stödja och påverka.
Det finns lokala HRF-föreningar runtom i landet och Hörselskadades förening i Stockholm (HRF Stockholm) är en av dessa föreningar. Vi erbjuder stöd, kunskap och gemenskap – och är med och påverkar för en hörselsmart huvudstad.