Ali Alabdallah – eldsjälen som skriver om arbete i Sverige

Text: Andreas Kjörling. Foto: Privat

[2020:10, 2020-10-15] Den svensksyrianske författaren har färdigställt en uppföljare till sin svenska debutbok Nytt jobb i nytt land. Denna gång vänder han sig till arbetsgivare med titeln Våga vinna. Här får arbetsgivare i både privat och offentlig sektor nyttiga verktyg för att praktiskt jobba med mångfald.

Ali Alabdallah är en svensk-syrisk journalist och författare. I Syrien jobbade han som journalist och tv-reporter. Innan Ali flydde från Syrien 2014 hade han hunnit ge ut tre litterära verk. Förmånen att komma som journalist och författare till ett nytt land, har gett honom ett rikare världsperspektiv. Han upplever det som tuffare att vara författare i Sverige än det var i Syrien – inte bara avseende språket, men även i författarskapet i sig.

I Sverige debuterade han som författare efter fyra år. Hans tidigare bok Nytt jobb i nytt land ger både hopp och viktiga insikter till andra vuxna med utländsk bakgrund boende i Sverige. Själv jobbar han numer som kommunikatör på Länsstyrelsen i Skåne.

Nu har Ali lämnat in ett nytt manus till förlaget och uppföljaren till Nytt jobb i nytt land kommer ut under början av nästa år. Den kommande boken heter Våga vinna. Sfi-lärartidningen ringde upp honom för att höra mer om den kommande boken. Ali berättar:

– Boken handlar om vad man vinner på att anställa internationella medarbetare. Här fokuserar jag på hur man kan inkludera utrikesfödda på arbetsplatser. Det finns en rädsla och osäkerhet hos många arbetsgivare för att anställa utrikes födda. I boken tar jag upp viktiga ämnen som att bli bättre på mångfald inom rekrytering, hur kan man hantera konflikter, stärka kommunikationen. Samtidigt lyfter jag skillnader där jag jämför svenska sociala koder med sociala koder i andra kulturer. Det här är väldigt intressant för arbetsgivare att förstå. Det kan gälla tid, avstånd, beröring, fika, hygien, gåvor, klädsel och mycket mer.

Boken fyller en viktig lucka i litteraturen menar Ali, eftersom det är i yrkeslivet man utvecklar språket. Det talas mycket om sfi, om krav på språkkunskaper för att få jobb, men i själva verket är det på jobbet, i arbetet där den bästa och mest effektiva inlärningen sker. I autentiska situationer.

I början av nästa år (2021) kommer Våga vinna ut i handeln. Genom Sfi-lärartidningen önskar jag ett stort grattis och lycka till med släppet.

/Andreas Kjörling, författare och sociolog

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.