”Analfabet, illitterat – eller vad?”

Text: Annsofie Engborg. Foto: Anna Rut Photography

[2019:02, 2019-02-15] Att inte ha gått i skola – vad innebär det? Är man analfabet då? Är man illitterat? Och den som har gått i skola i säg fyra–fem år, kan man skriva då?

Under mina år som expert hos Skolverket och Vuxenutbildningsenheten var jag projekt- och produktionsledare för ett stödmaterial till lärare som undervisar vuxna med kort eller ingen skolbakgrund. I mötet med forskare vid Stockholms universitet, Högskolan Dalarna, Linköpings universitet och Umeå Universitet förde vi många och långa samtal kring målgruppen för A-kursen och studieväg 1.

Undvik begreppet ”analfabet”

”Analfabet” är ett begrepp som vi inte bör använda, enas språkforskare om. Det signalerar ett tydligt bristperspektiv och ger en alltför snäv syn på personen och personens erfarenheter och kompetenser. Den längre formuleringen är snarare ”vuxna som är i början av sin litteracitetsutveckling”. För ja, i den strävsamma processen att lära sig läsa och skriva och arbeta med sin läs- och skrivutveckling, så utvecklar eleven sin litteracitet.

Att inte kunna läsa och skriva bör inte heller benämnas som illitterat. Forskarna är tämligen eniga om att alla människor har utvecklat någon grad av litteracitet, mer eller mindre. Det är ju inte bara skrivna texter som vi läser. Även symboler och tecken kan läsas.

I detta nummer möter vi eldsjälar – lärare, rektorer och experter – som alla är lite extra engagerade i studieväg 1-elever. Vi får ta del av deras tankar och metoder. Månadens skola är Birgittaskolan i Linköping.

/Annsofie Engborg

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.