Utbildningsminister Anna Ekström:
”Arbetsmarknadsanknuten sfi är rätt väg att gå”
Text: Annsofie Engborg, Foto: Anders Vikhult
[2019:10, 2019-10-15] Oktoberregnet har slagit läger över Stockholm. Inne på Utbildningsdepartementet på Drottninggatan får vi en pratstund med utbildningsminister Anna Ekström (S) innan hon ska hasta iväg till ett möte i riksdagshuset.Vad kan och borde vi göra för att lyfta sfi? Vad kan vara nästa steg i förändring?
– De två stora problemen vi har är genomströmning och behörighet. Vi vill ju åstadkomma hög genomströmning så att eleverna kommer in i samhället. I KLIVA-utredningen har utredarna i uppgift att undersöka hur kvaliteten i sfi kan stärkas och hur genomströmningen kan förbättras. Nu har vi också gett utredarna i tilläggsuppdrag att undersöka hur huvudmännens ledning och kvalitetsarbetet kan bli bättre.
– När det gäller behörighet behöver vi naturligtvis välutbildade, erfarna lärare. Vi har ökat antalet platser till lärarutbildningen, men vi behöver också titta på hur kompetensen hos de lärare som inte är behöriga kan öka. Jag önskar att det fanns enkla saker att göra som man kunde åtgärda genom att svinga med ett trollspö. Men frågan är mer komplex än så.
– Vi har gjort en hel del under mandatperioden som är bra, bland annat har vi ökat möjligheten att kombinera sfi med yrkesutbildning.
Endast 37 % av sfi-lärarna är behöriga. Vad kan vi göra för att höja andelen behöriga lärare?
– Om vi tittar på hela den svenska skolan är lärarbristen det mest akuta problemet. Det försvårar möjligheten att lösa andra problem som resultat och likvärdighet. Delvis handlar det om ett långsiktigt arbete, att göra läraryrket attraktivt. Annars spelar våra insatser ingen större roll. A och o måste vara att stärka läraryrket. Läraren måste få en chans att undervisa. Kringuppgifter och onödig administration måste tas bort.
Vilken är den hetaste sfi-relaterade frågan i riksdagen just nu?
– Det är genomströmning och kvalitet och arbetsmarknadsanknytning. Under min tid på SACO drev jag igenom sfa (svenska för akademiker). Nu finns det i storstadsregionerna.
– Jag har även besökt flera sfi-skolor, bland annat i Järfälla utanför Stockholm, och sett hur lyckat det är att till exempel kombinera sfi med inriktning bagare och konditor. De bakade och bjöd på ljuvliga sju sorters kakor, godare än min mormors. De hade jobb allihopa! Och det är ju det de vill ha. Jobb. Kunskapslyftet är viktig. Det måste finnas tillgång till sfi överallt.
– Jag har varit ute mycket på sfi. Lärarna är fantastiska och mycket engagerade. Jag ser att många pensionerade lärare stannar kvar eller går tillbaka som sfi-lärare. De pensionerade sfi-lärarna behövs. Det skulle inte gå utan dem.