Årets innovation: färgkoda ord

Grattis till priset!

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg

[2023:11, 2023-11-15] I Tessinska palatset i Stockholm höll landshövding Anna Kinberg Batra 24 oktober 2023 ett inledningstal om palatsets grundare. Bland publiken var Charlott Zsoldos och Kristina Bircak, sfi-lärare i Halmstad, och nu pristagare för sin innovativa modell – att färgmarkera ord för att synliggöra mönster i satser. 

Grattis till er båda! Hur känns det? Hur var ceremonin?

– Det var så roligt! Efter lite förmingel hälsade landshövdingen oss välkomna. Vi tilldelades priset först. Därefter var det middag. Jättetrevligt. Jag var bordsdam till Pär Wästerberg, berättar Charlott Zsoldos.

Kristina och Charlott berättar ivrigt vilka de träffade och såg under kvällen.

– Det var väldigt många namn den kvällen, konstaterar Kristina Bircak.

Jag antar att ni har kontakt med förlag. Vad är nästa steg?

– Nu ska vi förfina vår idé, exempelvis genom att göra klassrumsmaterial som är mer användarvänligt. Exempelvis ska vi undersöka vilka ord som passar i flera kurser, så att det blir mer användbart, svarar Kristina Bircak.

– Didaktiskt och metodiskt har A- och B-kursernas deltagare störst hjälp av Färg-o-lär. De behöver extra stöttning att använda orden i kategorier, förklarar Charlotte Zsoldos. Med den här modellen ser de att subjektet är blått, predikatet rött och satsadverbialet (ex. inte) är orange. Ord som bil kan ju vara både subjekt och objekt, så vi har lite att jobba med.

Vad ska ni göra för prispengarna?

– 125 000 är pengar som täcker vår planeringstid och arbetstid delvis retroaktivt. Det har även kostat en del för materialet vi har använt för att tillverka kort i Färg-o-lär, förklarar Kristina Bircak. En del av prispengarna har gått till att skapa logotypen, hemsidan och material inför möten med bokförlagen.

Vad tänker ni om AI? Kan inte AI lösa det som Färg-o-lär visar?

– Det har jag inte ens tänkt på, svarar Charlott Zsoldos.

Hemsida:

https://fargolar.com/

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.