Chefredaktören

Att rätta eller inte rätta, det är frågan

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg.

[2024:02, 2024-02-15] Vårvintern biter sig envist fast ännu en tid, men mitt i februari lyser åtminstone semmeldagen och Alla Hjärtans Dag upp. Dessa dagar blir ofta givna samtalsämnen i undervisningen, eller hur?

Det har länge talats om formativ återkoppling inom vuxenutbildningen. Dylan Wiliam har lärt oss att inte bara ge återkoppling i form av vad i texten som är bra och vad som behöver utvecklas. Wiliam menar att vi även behöver stötta eleven ytterligare några steg: Hur kan eleven öva vidare? Vad ska eleven öva? Var kan eleven öva vidare? Dessutom, menar Wiliam, behöver vi visa att den formativa bedömningen är en del av lärandet och därför något som vi löpande följer upp. Vi har dialog med eleven och uppmanar därför eleven att använda återkopplingen inför kommande skrivuppgift. Och, när nästa skrivtillfälle kommer, frågar vi eleven vad från den tidigare återkopplingen som har kommit till användning i den nya texten.

I detta årets inledande nummer av Sfi-lärartidningen har vi fokus på rättning. Vilken korrigerande feedback ger vi – när, var, hur och varför rättar vi? Vår nya krönikör Kalle har skrivit årets första krönika och temat är just rättning och återkoppling.

Vi på redaktionen hoppas att ni alla kommer att uppskatta våra nya teman för 2024 och vi ses på våra planerade Sfi-lärarforum under våren. Hoppas vi ses där!

Trevlig läsning!

/Annsofie Engborg

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.