Chefredaktören

Behövs en sfi-lärarutbildning?

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg.

[2023:11, 2023-11-15] I tidningar och inne i stan kan vi se att det förbereds för advent. Julbords- och glögginbjudningarna ligger i inkorgen och väntar på svar. Kanske lite tidigt än, men november är onekligen en planeringstid.

Förra julen hamnade jag bredvid en man som inledningsvis undrade vad jag arbetade med. När jag berättade om mitt engagemang för sfi, mina enstaka privatlektioner för vuxna och Sfi-lärartidningen övergick han till att konstatera andelen obehöriga lärare på hans sons skola. Som en jämförelse replikerade jag med andelen obehöriga på sfi: närapå 60 procent. ”Men man behöver ingen utbildning för att undervisa på sfi?” utbrast han förvånat och en aning förskräckt. Vad svarar man på det?

Att Göteborgs universitet var först ut med att mejsla fram en komplett lärarutbildning skräddarsydd för blivande sfi-lärare hade nog många hoppats bana väg för övriga lärosäten. Men så blev det inte. Göteborg är nästan ensam om att erbjuda en sfi-lärarutbildning. Varför, kan man fråga sig, är kunskaper om vuxnas andraspråksutveckling inte intressant, när den samtidigt är så brännande viktig i vårt samhälle ur integrations- och arbetsmarknadsynpunkt?

En av anledningarna till att starta denna tidning 2018 var ambitionen ”Att vara sfi-lärarens pålästa kollega”. Ja, inte för att vi på redaktionen vill framstå som förmer, utan för att vi i all välmening vill bidra till att inspirera dig som läsare genom att ge goda exempel från olika skolor, berätta om intressant forskning – och ge lite boktips. Vi träffas även via Zoom i fredagsforum för att lära oss mer tillsammans och samtidigt utbyta tankar och erfarenheter. fredag 10 november var RFSU värd och fredag 8 december har vi bjudit in två prisbelönta sfi-lärare från Halmstad (se förstasidan i novembertidningen) för deras grepp att tydliggöra språket och effektivisera språkutvecklingen genom att färgkoda satsdelar.

Vi hoppas att du och dina kollegor kommer att ha mycket att prata om när ni läser detta novembernummer.

Trevlig läsning!

/Annsofie Engborg

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.