Skriva – är det någon konst?

#1 Självkritik

Aldrig tidigare har så många skrivit bok och tryckt sin bok på egen hand. Antalet titlar ökar dramatiskt på marknaden. Vi på Textpalatset har handlett ett hundratal författare, företagare och privatpersoner i att skriva bok. Hur gör man? Hur går det till? I den här artikelserien ”Skriva – är det någon konst?” går vi igenom de vanligaste frågorna och farhågorna och skrivande.

Egentligen skulle vi vilja säga att skrivkonsten inte går att lära ut. Hur du ska skriva din bok vet bara du. Det är du som behöver läsa och skriva i åtskilliga timmar för att bli riktigt bra. Det är du som är konstnären, författaren, skribenten. Jobbet är ditt, inte någon annans.

Men låt oss ändå uppehålla oss vid frågan skrivkonst, och se till vad du som skribent bör förhålla dig till och tänka på när du skriver. Låt oss börja med självkritiken. De allra flesta av mina kunder kommer till mig någon gång under skrivprocessen och är bedrövade. ”Jag kan inte skriva.” ”Min text är usel.” ”Vem vill läsa det här?” ”Tror du verkligen på mitt manus? Kommer förlaget anta det?”. Det är naturligtvis vanligt och helt naturliga tankar. Vi har alla en inre kritisk röst.

Andra tankar och repliker som kommer från mina kunder någon gång inför, under eller efter skrivprocessen är: ”Vad ska min fru säga när hon får veta att jag skriver bok? Att jag har författardrömmar? Är jag löjlig som tror på detta?” ”Vad ska de säga på jobbet när jag kommer ut med boken?” ”Usch, jag hoppas att mina barn inte kommer läsa det här.”

Vi kan summera tankarna med ”Vem tror jag att jag är?” Eller ”Vem tror de att jag är?”. Texter vi skriver är nära förknippade med oss själva, även om texten i sig inte handlar om oss eller har något självbiografiskt i sig. Men att skriva en text och låta den läsas av andra är många gånger känsligt. Kritik mot text, innehåll, språk, struktur, intrig etc, blir indirekt kritik mot författaren. Texten är din själ. Och den ska exponeras till allmän beskådan – och kritiska ögon.

Jag har tre saker att säga till dig om detta.

  1. Kom alltid ihåg varför du en gång började med din text. Visst var det ett budskap du ville nå ut med? Eller en särskilt fantastisk historia som du ville pröva och berätta? Lev ut den!
  2. Kom alltid ihåg att du är författaren. Du har din kunskap i ämnet. Det kan ingen ta ifrån dig. Du har din konstnärliga frihet att berätta på ditt sätt, med din röst och ditt språk. Du äger texten!
  3. Släpp självkritiken under skrivprocessen och släpp taget om Jante inför, under och efter skrivandet. Självkritiken hämmar och begränsar oss. Skriv ut alla tankar och idéer och låt bra blandas med dåligt. Men skriv, skriv, skriv. Stanna inte upp. Skriv först och redigera långt senare. För att citera Bodil Malmsten: ”Självkritiken ska vara på off!”.

/Annsofie Thörnroth

vd, Textpalatset

”Självkritiken ska vara på off!”.

Bodil Malmsten

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.