Böcker som lockar till samtal och skrivande
Text och foto: Annsofie Engborg
[2022:05, 2022-05-15] Bokförlaget Hedvig är förlaget som satsar på lättläst för vuxna. Sedan starten 2020 har de gett ut både nyskapad och omarbetad skönlitteratur, samt fackböcker om traditioner i Sverige.I Bonnierhuset på Sveavägen i centrala Stockholm delar bokförlaget Hedvig lokaler med flera olika Bonnierägda förlag. Erika Larsson är utgivningsansvarig och förläggare och möter upp i den pampiga entrén. Innanför ett tungt träsnideri till port – öppnas som om det vore en ny värld innanför. En enorm ljusgård med rymd som är flera våningar hög.
Vad jobbar man med som förläggare?
– Det innebär att jag funderar på vilka typer av böcker som våra målgrupper vill läsa och sedan tillsammans med bland annat våra duktiga författare, formgivare och redaktörer jobbar för att ta fram de böckerna. Det är förstås oerhört viktigt för oss på förlaget att förstå vad våra läsare behöver och vill läsa, så därför har vi bland annat mycket kontakt med de som jobbar närmast läsarna, till exempel sfi-lärare, för att fråga vad de behöver och bolla idéer. Vi jobbar med lättlästexperter, som till exempel Eva Bernhardtson, för att ta fram böcker som till sitt innehåll, språknivå och form passar våra olika målgrupper.
I ert nuvarande utbud finns både fackböcker och skönlitteratur. Vilken var den första (av alla böcker för vuxna) och vilken är den senaste? Berätta kort om dem.
– Vi gav ut våra första böcker i maj 2020. Det var lättlästa bearbetningar av populära titlar, bland annat av Anders Hansens Hjärnstark. Vårt allra första original var Grannen på våningen under av Anna Hansson, första delen i en väldigt uppskattad feelgoodserie om Samira som blir kär och tillsammans med en man hon inte alls förväntade sig bli kär i och därmed måste omvärdera sina egna fördomar. Men hon måste också definiera och hävda sin syn på bland annat relationer och giftermål för mannen som ofta har en annan syn.
– Vår senaste bok är Jag har inget att säga! av Mats Ahlsén. En avdramatiserande handbok för oss som vill bli bättre och mer avslappnade småpratare, oavsett om man är blyg, är osäker på språket eller bara lite ringrostig i sociala sammanhang efter pandemin.
Bokförlaget Hedvig har lättlästa böcker – och även böcker som passar vuxna. Innebär lättläst att de även är lättförståeliga för sfi?
– Absolut! En del av vår utgivning är faktiskt direkt framtagen för att passa sfi:s olika steg och kurser till både språknivå och innehåll. Vi har tagit fram ett nivåsystem, 1–5, med hjälp av en specialpedagog. Vi utvärderar också regelbundet våra böcker med hjälp av sfi-lärare och sfi-elever för att se att nivån och innehållet ligger rätt, berättar Erika Larsson.
Eva Bernhardtson, som har lång erfarenhet som sfi-lärare och är författare på förlaget instämmer.
– Bokförlaget Hedvigs lättlästa vuxenböcker kan med fördel användas för sfi. Språket är anpassat men har ett vuxet innehåll som gör att böckerna passar utmärkt som lästräning och för att utöka elevernas vokabulär. Dessutom inspirerar de till diskussioner och eget skrivande.
Att läsa kan onekligen utveckla språket – hur ser du att läsningen kan bidra till intressanta samtal och framför allt till sfi-elevernas skrivande?
– Jag är övertygad om att en nyckel till att utveckla sitt språk är att läsa böcker på lagom utmanande nivå med teman som engagerar och öppnar upp för diskussion och ett engagerat skrivande. Tröskeln blir lägre till att göra skriftliga och muntliga uppgifter med teman som engagerar.
– Här vill jag gärna tillägga att även faktaböcker har innehåll som också stimulerar till skrivande, säger Eva Bernhardtson. Böckerna ”Traditioner” och ”Jämlikhet” har till exempel flera kapitel som gör att eleverna vill uttrycka sina åsikter, både muntligt och skriftligt. Argumenterande texter kan därför passa att träna i anslutning till dem.
Hos förlaget finns gratis lärar- och elevhandledningar till alla böcker som är riktade mot sfi som är skriven av sfi-lärare eller sfi-läromedelsförfattare. Elevhandledningen kan eleverna arbeta med på egen hand eller tillsammans med andra. I lärarhandledningen ges förslag på hur boken kan introduceras för eleverna innan läsning, förslag på uppgifter under läsningen och avslutande uppgifter att göra efter läsningen. Det är blandande uppgifter som tränar olika färdigheter hos läsarna.
Kommer det någon nyhet till hösten?
– Vi släpper ett par nya böcker för sfi i höst i två olika serier: Serien ”Klassen” av sfi-lärarna Sara Andersson och Lars Lindqvist handlar om en sfi-klass där varje del rör sig kring ett specifikt tema som det är vanligt att sfi-elever och lärare brottas med. Denna gång får läsaren följa ett missförstånd mellan en elev och en lärare som felaktigt anklagar eleven för att fuska på ett prov. Boken väcker frågor om hur missförstånd kan uppstå när vi har olika perspektiv och lärarens roll i relation till eleven. Sedan kommer vi släppa en tredje del i Evas faktaserie ”Lätt om Sverige” som heter Utbildning. I den här boken får läsaren lära sig mer om hur utbildningen fungerar i Sverige, från förskoleklass till och med vuxenutbildning.
./.