Böcker
Att undervisa vuxna – språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt
(ISBN 978-91-7741-184-0)
Framgångsrik ämnesundervisning för vuxna bygger på att synliggöra språket i undervisningen för att komma åt ämneskunskaperna. Här möter vardagsspråket både ämnesspråket och det allmänakademiska skolspråket. Du behöver därför ha ett språkligt perspektiv i din planering, undervisning och bedömning.
Digital kompetens för sfi-lärare
(ISBN 978-91-7741-184-0)
Boken rör olika frågeställningar kring vuxenutbildningens digitalisering. Vad är relevant och användbar kunskap för sfi-elever i deras liv som digitalt kompetenta vuxna medborgare? Och vad är adekvat digital kompetens i din profession som sfi-lärare? Hur kan du, tillsammans med rektor och huvudman, bidra till en digitalt mogen verksamhet i utveckling?
Kommer 2/5 -24
Samtal som verktyg i vuxnas lärande
Boken Samtal som verktyg i vuxnas lärande beskriver vad muntlig färdighet och samtalskompetens är och hur du kan undervisa om och använda samtal i alla typer av vuxenutbildningar.
Samtal och diskussioner kan användas i språk- och kunskapsutvecklande syfte för vuxnas lärande. Dialog är ett kraftfullt verktyg för att klargöra, bearbeta och lära sig ett kunskapsstoff. I alla typer av samtal, från relationsskapande småprat till strukturerade samtal i utbildningen, behöver deltagarna utveckla en språklig beredskap för att kunna samtala på ett sätt som passar situation, intention och mottagare.
Samtal som verktyg i vuxnas lärande innehåller strategier och verktyg för att utveckla deltagare i samtalsteknik och ger rikligt med förslag på övningar. Den ger dessutom en vägledning i hur du kan använda samtal i din egen professionsutveckling och i det kollegiala lärandet.
Boken vänder sig till dig som utbildar vuxna inom komvux, folkhögskola och studieförbund eller leder kurser för yrkesverksamma.
Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i årskurs 4–9. Klassrumsnära exempel
(ISBN 9789188149978)
Ämnesundervisningen i årskurs 4–9 består till stor del av abstrakta, formella och informationstäta texter. Skrivuppgifterna ställer många gånger krav på både stilistisk förmåga och förmåga att skriva längre, komplexa och målgruppsanpassade texter. Behovet av stöttning vid läsning och skrivande är stort. För att stötta alla elever i sitt lärande behöver utrymme ges till en reflekterande dialogisk undervisning där samtal och modellerande driver lärandet framåt. Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt i årskurs 4–9: Klassrumsnära exempel är en antologi författad av forskare och yrkesverksamma lärare som visar hur undervisning på vetenskaplig grund och med beprövad erfarenhet kan stötta elevernas förståelse och produktion av tal och text med abstrakt och formellt språk. Bokens kapitel ger inblick i hur lärare kan möta elever i lärande, via planering, undervisning och bedömning. Dessutom visar ett kapitel hur lärare kan utveckla sin undervisning tillsammans genom ett kollaborativt lärande.