Bok: Nytt jobb i nytt land

Hur blir man kulturkompetent?

[2018:12, 2018-12-15] Journalisten Ali Alabdallah är aktuell med nyutgivna boken Nytt jobb i nytt land (Komlitt 2018). Genom bokens 183 fullmatade sidor finns råd, fakta, reflektioner och uppmaningar om att få in en fot på arbetsmarknaden.

Med boken vill författaren, som själv kom som flykting till Sverige från krigets Syrien 2013, visa ur en nyanländs perspektiv hur det är att komma till Sverige och slå sig in på arbetsmarknaden. Målgruppen är just nyanlända, även om språket är alltför avancerat för den som befinner sig i början av sin språkinlärning.

Utöver traditionella tips – att lära sig språket på sfi, via tidningar och lättlästa böcker; hur man söker arbete och skriver cv – framhåller författaren av att bygga ett nätverk och att nätverka. Att gå på mingel och våga ta kontakt, våga prata – och våga be om hjälp – är också viktigt.

I boken berättar olika nyanlända sina historier om hur det gick till när de sökte och fick jobb i Sverige efter en relativt kort tid.

Skrivrader för egen reflektion

I boken finns gott om skrivrader och utrymme för reflektion. Här finns vanliga frågor som ställs vid en anställningsintervju. Dessa kan vara bra att öva på. Dessutom finns skrivrader för att inventera det egna nätverket, samt skrivrader för egna reflektionsfrågor under tiden som man söker arbete: ”Vad kan du göra för att öka din motivation?”.

Ett helt kapitel handlar om sociala koder och Kajsa Svensson, tränare i interkulturell kommunikation och konfliktahantering, delar med sig av sina bästa tips för att bli mer kulturkompetent i ett nytt land. Att vara nyfiken och våga fråga är en viktig komponent, berättar Kajsa Svensson.

Text: Annsofie Engborg

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.