Boken som skildrar sfi inifrån

Text: Annsofie Engborg.

[2019:04, 2019-04-15] Karin Ulveson är sfi-läraren bakom boken Svenska för främlingar (Celanders 2018), en bok i bloggformat om sfi-läraren Ebbas smått kaotiska yrkesvardag.

 

 

Boken har fått genomslagskraft och lästs av lärare, forskare och politiker.

– Boken har lett till många kontakter, och även några framträdanden, berättar Karin Ulveson för Sfi-lärartidningen. Det finns inte många böcker som skildrar sfi inifrån. Ska man utveckla sfi behövs röster från olika håll.

Tillsammans med journalisten och programledaren Jonas Hallberg skapades scener ur boken. Dessa filmades.

– Jag har haft kontakt med NC som också har läst den. De har tyckt att det varit lärorikt. De har även bett mig skriva om vad jag ser att sfi-lärare och sfi i stort behöver.

Även utbildningsminister Anna Ekström sägs ha läst den.

Vad vill du med boken?

– Jag ville egentligen inget speciellt med boken när jag skrev den. Boken har underrubriken ”En undersökning” och det var olika saker som jag ville undersöka medan jag skrev, som hur en arbetsplats fungerar (eller inte fungerar), lärarens roll, skolans roll i allmänhet och min egen.

Vad vill du ska hända med boken?

– Det skulle vara kul om den kunde användas som diskussionsunderlag på till exempel skolor, utbildningar, arbetsplatser, nätet, bland chefer och politiker. Boken är kort, lättläst och lättöverskådlig. Det finns scener som är tydliga och kan därmed vara lätta att diskutera.

Kommer det diskussionsmaterial?

– Nej det är inte planerat, men jag vet att skolor har tänkt att starta en studiecirkel.

Finns det någon idé om en uppföljare?

– En idé är att skriva en bok som är typ motsatsen till Svenska för främlingar, som beskriver hur ett dröm-sfi ser ut. Svenska för främlingar identifierar en rad problem. Men det skulle vara kul att få vara med och försöka lösa dem.

Sfi har en fantastisk potential med så många kulturer, lärdomar och livsåskådningar på en och samma plats.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.