Chefredaktören

Bokklubb för sfi-elever. Kan det vara något?

Text: Annsofie Engborg.

[2022:10, 2022-10-15] Vi är många som ingår i en bokklubb där vi träffar vänner, äter något gott och diskuterar den litteratur vi läst. Vi läser tryckta böcker, e-böcker eller lyssnar till ljudböcker. Skulle vi kunna uppmuntra sfi-eleverna till bokklubbsträffar?

Min bokklubb har träffats under drygt fyra år. Vi har haft olika teman i vår läsning – italiensk nutida litteratur, nobelpristagare – men framför allt försöker vi kasta oss mellan kontinenter, ämnen och epoker. Mellan skönlitterär läsning och sakprosa.

Läsningen gör mycket med oss människor. Vi möter fiktiva personer, tar del av deras liv och förundras över hur människor formar och formas av andra. Hur vi utvecklas tillsammans. Hur viktiga vi är för varandra. Många av oss njuter samtidigt av författarens konstnärliga och träffsäkra sätt att beskriva det hela med ord och formuleringar som kombineras på ett sätt som vi inte ens har mött tidigare.

Den skönlitterära läsningen är en av många olika typer av läsning. För att bli en god läsare behöver vi stötta våra sfi-lärare och öva olika lässtrategier. Därför är temat för detta nummer just det: Lässtrategier. Vi skriver även om den nytillträdda läsambassadören och vad Läsfrämjarinstitutet arbetar med.

Trevlig läsning!

/Annsofie

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.