Boktips: Bra uttal
Uttalsövningar via sång
Text och foto: Annsofie Engborg.
[2024-05-15; 2024:05] Han har varit sfi-lärare skrivit musik och texter i många år, men med sångsamlingen Bra uttal är det första egenskrivna med avsikt att lära vuxna nybörjare i svenska att lära sig språket. Under 2020, när pandemin kom, samlade Hans Wilhelm Löwgren sitt undervisningsmaterial bestående av 21 egna och 11 välkända traditionella sånger.Den pedagogiska inramningen till uttalsövningar via sång, imitation och repetition är upprepning som medvetet finns inbyggd i låtarna. Sångtexterna är författade med ambitionen att utveckla vuxnas uttal och ordförråd.
– Jag hade egenskrivet material sedan tidigare, men det jag tyckte fattades passade jag på att komplettera till den här boken. Texterna är både uttalsmässigt utmanande, och består även av ord och uttryck som kan vara intressanta att studera och diskutera, berättar Hans Wilhelm Löwgren.
Stöd till lektionsplanering
Sångerna i boken finns inspelade både som läst text och som sång. I både den lästa texten och i sången finns pauser där det lästa och sjungna kan upprepas och sjungas av den eller de som läser och lyssnar. I den tillhörande boken Lektionsidéer finns tips och idéer på vad man kan ta upp och behandla i anslutning till framförandet av sångerna. Där finns även texterna med ackordanalys för de som vill spela sångerna själva. I sångboken finns sånger om olika årstider och vardagliga ting, men också om språket.
– ”Vokalsången” är en av de sånger man gärna kan börja med så man kan träna sig på uttal och rim. Mest aktuellt är nu är ”Våren” som handlar om vad som är typiskt för våren och vad som händer i naturen just nu.
Grammatik och uttal via sång
Med hjälp av sång och körläsning kan eleverna utveckla både uttal och medvetenhet om uttal.
– Sången ”Många många gånger” är ett exempel på hur ng-ljudet kan uppmärksammas och övas. Ng-ljudet som även finns i ordet ’sjunga’.
Sammantaget ger texterna möjligheter till en bred palett av språkövningar. Uttryck som ’Vad är det för väder idag?’ lockar inte bara till prat om vädret, utan även om det mystiska ordet ’för’, som vi också använder i ’Vad har du för jobb?’ Texterna lockar även till att bena ut över- och underordning av ord, exempelvis ’kläder’ som kan anges som ’damkläder’ och ’herrkläder’.
./.
Tips!
- Sångerna och de inlästa texterna finns publicerade på brauttallyssna.se. Lyssna efter rim och gör rimövningar.
- Kontakta förlaget här: https://proprius.se
- Tips på podd om uttal från LYS förlag: https://www.lysforlag.com/vem-bryr-sig-om-uttal/
./.