Chefredaktören

Konsten att samtala

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg

[2021:06, 2021-06-15] Nu är det sommaravslutning i många sammanhang i Sverige. Här på redaktionen har vi nyligen haft vår sommaravslutning och summerat vårt första halvår under 2021 tillsammans på tidningen! Nya ämnen för hösten är satta – och vi längtar redan tillbaka.

Tack också för ert deltagande och engagemang i vårt nystartade Fredagsforum för sfi-lärare (via Zoom). 21 maj var det premiär med Liber som värd och 4 juni hade vi vårt andra med Natur & Kultur som värd. Vi på redaktionen vill så gärna bidra till att ni sfi-lärare skulle få ett eget forum att ses, samtala och utbyta goda erfarenheter med varandra. Och det har vi verkligen – som det heter – fått ett kvitto på. I höst ses vi igen. Först ut är fredag 17 september med Folkuniversitetet som värd.

I detta nummer, 2021:06, har vi fokus på samtal. Vi vet genom både forskning och erfarenhet att sfi-eleven får alltför lite talutrymme i undervisningen. Och när vi samtalar så blir det oftast elever som småpratar i grupp och elever som svarar på lärarens fråga (med det välkända samtalsmönstret IRE).

Med det här numret vill vi att vi stannar upp och faktiskt funderar över hur vi ökar sfi-elevernas samtalskompetens – det att mer explicit öva samtalsteknik, turtagande i samtal, att initiera, upprätthålla, inkludera, avrunda och avsluta samtal. Inte minst vill vi synliggöra det pragmatiska perspektivet i samtal. Hur undervisar vi pragmatik på sfi?

Vi hoppas att du som läsare tycker att val av teman är givande för din undervisning. Du är fortsatt välkommen att höra av dig till redaktionen för önskemål.

Vi på Sfi-lärartidningens redaktion vill önska er, var och en, en riktigt skön sommar. Vi ses i september igen.

Trevlig läsning!

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.