Chefredaktören

Nyckeln till ett begripligt uttal

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg.

[2023:09, 2023-09-15] Välkomna tillbaka efter semestern! Nu när du läser dessa rader har du säkert arbetat en tid och kanske rentav glömt att det nyligen var semester? Vi på redaktionen är entusiastiska och glada att vara tillbaka igen!

Den här sommaren har jag börjat undervisa enstaka vuxna i svenska igen. Samtliga är anställda vid olika företag och vill av olika anledningar lära sig svenska, framför allt för att småprata vid lunch och fikaraster med kollegor. Jag tydliggör tidigt att vi kommer att gå direkt till nyckeln till ett begripligt uttal.

Vi läser texter, jag och mina elever. Jag har läst in korta stycken och de har övat hemma för att imitera efter bästa förmåga. I texten får de själva markera var betoningarna förekommer. Polackerna har betoningen på samma plats i varje polskt ord. Praktiskt för den som ska lära sig polska, men en utmaning för polacker som ska lära sig svenska.

I det här numret kretsar innehållet kring just uttal och uttalsundervisning. Vi har intervjuat Elisabeth Zetterholm, LiU, och Bosse Thorén som är aktuell med sin tredje utgåva av Svensk fonetik och uttalsundervisning (2023).

Trevlig läsning!

/Annsofie Engborg

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.