Chefredaktören

”Vad är väl ett studiebesök på slottet …?”

Text: Annsofie Engborg. Foto: Anna Rut Photography

[2020:06, 2020-06-15] Det går inte att komma ifrån att ordet ’studiebesök’ har något dammigt och tråkigt över sig. En plats man egentligen inte är intresserad av, en guide som är långrandig eller flåshurtig. Och så den malande stressen: ”Jag har inte tid med det här”.

Nej, det är inte mitt tonårs-jag som jag målar upp. Inte enbart. Faktum är att studiebesöken under högstadiet och tonåren även var lika mossiga under komvux- och högskoleåren. Till min stora fasa även när jag själv arrangerade studiebesök som sfi-lärare. Guiderna pratade ut i luften eller till mig – inte till eleverna. Eleverna förstod ingenting.

Hur kan vi komma ifrån att genomföra fler tråkiga och meningslösa studiebesök?

Under mina expertår på Skolverket hade jag i uppdrag att ta fram ett stödmaterial till sfi-lärare. Jag fick möjlighet att besöka en sfi-skola och läraren Elisabeth som genomför genomtänkta besök och aktiviteter utanför klassrummet. Varje vecka. Besök som skapar mening för både lärare och elev. Som är både språk- och kunskapsutvecklande. Och som eleverna längtar till och har uppenbar användning av.

Tillsammans med en filmteam begav jag mig långt norr upp i Sverige och resultatet blev tre filmer om det att genomföra studiebesök. Dessa filmer finns på Skolverkets webbsida, och jag skriver om Elisabeth i detta nummer.

Studiebesök inom vuxenutbildningen är inte föremål för forskning. Men att lyfta blicken ut, utanför klassrummet, hoppas jag att alla lärare gör. Som sfi-läraren Elisabeth säger:

– Vi lär oss i vardagen, så då går vi ut till den.

Det här numret är det sista innan sommaruppehållet. Jag hoppas att vårens nummer har varit inspirerande och att du har kunnat ta dig tid att läsa våra artiklar. Om inte, så hoppas jag att du får en härligt skön sommar – och tid att gå tillbaka till Sfi-lärartidningens artiklar och låta dig inspireras till hösten.

Trevlig läsning – och trevlig sommar!

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.