Chefredaktören

Vikten av språkstöd

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg.

[2024:06, 2024-06-15] Juni och sommaryran är här! Runt om hos hör vi studenterna skråla. Men samtidigt sitter sfi-elever runtom i landet och kämpar vidare med svenska språket. Inget sommaruppehåll. Språket tar inte semester.

I detta nummer av Sfi-lärartidningen har vi fokus på modersmålets betydelse, eller snarare stöttningens betydelse, för att utvecklas i svenska. Vi har tittat närmare på studier och rapporter – och framför allt vad Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) har sammanställt för att visa hur vi kan skapa goda förutsättningar för språkutveckling.

Gästskribenten Karin Sohlgren som har ett särskilt engagemang i att sprida sagor på olika språk och från olika kulturer skriver om minoriteter i Sverige – och att vi även behöver uppmärksamma att även våra sfi-elever kan utgöra minoriteter i sitt tidigare hemland. Dessutom funderar doktorand Andreas Kjörling modersmålsstödsfrågan.

Vi på redaktionen hoppas att ni alla kommer att uppskatta detta nummer, och att det ger insikter och nyfikenhet kring modersmålsstöd. Vi har vårt sista tillfälle för Sfi-lärarforum (via Zoom) och denna träff äger rum 19 juni. Vi hoppas att vi ses då.

Trevlig läsning!

/Annsofie Engborg

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.