Månadens skola: ABF Göteborg
”Det är en stolthet att skriva egna ord”
Text och foto: Annsofie Engborg
[2020:03, 2020-03-15] Lusten att skriva och lusten att berätta sjuder på ABF i Göteborg. Här har sfi-eleverna en egen tidningsredaktion som träffas varje fredag. Det är här som tidningen Världen & vi skapas, och har skapats sedan 2013.Det är solig fredag i Göteborg och på ABF har redaktionen (sfi-elever från D-kursen och en elev från svenska som andraspråk på grundläggande nivå) samlats för att gå igenom kommande nummer av egenproducerade tidningen Världen & vi. Temat som redaktionen arbetar med inför det nästkommande numret är mobiltelefoni. Sfi-läraren Fatima Grönblad leder redaktionen.
På frågan varför eleverna har valt att gå med i tidningsredaktionen är svaret relativt enhetligt. Masoumeh Gargari 57 år, pedagog från Iran, uttrycker sitt intresse av att skriva och läsa.
– Jag är intresserad av människors historia.
Hamuri Kwizera från Kongo berättar att han vill förbättra sin svenska och lära känna andra och träffa människor.
– Det är spännande att jobba med tidningen. Många människor i hela Sverige vill läsa våra tankar. Människor i Angered, Jönköping, Stockholm läser vår tidning.
Mohamed Mumin arbetade som hotellreceptionist i sitt hemland. Han är flitig skribent i en egen facebookgrupp med 15 000 följare. Han ser sin möjlighet att påverka innehållet och göra sin röst hörd.
– Nyanlända har inte möjlighet till aktivitet i samhället. Vi har ingen möjlighet att ha en röst. Tidningen är en möjlighet att få en röst. Det är väldigt spännande. Det är en stolthet att skriva egna ord och göra en spännande text, resonerar Mohamed.
– Media är stor makt. Vi kan påverka på många sätt. Media är också problem. Det finns ’fake’ nyheter. Det blir fel bild, konstaterar han.
Ämnena har varit av olika slag. Det är ämnen som engagerar och som många kan relatera till, exempelvis sociala medier, religion, matkultur.
Hur går arbetet med att välja ämne till?
– Vi har olika tankar och sedan röstar vi, berättar Hamuri.
– Alla tänker olika. Varje person har sitt eget perspektiv, fyller Mohamed i.
– Även om man har ett tema, finns det utrymme för vinklingar, tillägger sfi-läraren Fatima som leder redaktionsarbetet.
Redaktionen går även utanför skolan då och då.
– Ibland går vi ut och intervjuar elever och olika personer ute. Vi frågar om andras åsikter. Vi intervjuar och spelar in och skriver det vi hör, säger Pannee Pimpila.
De gör också studiebesök, exempelvis på GöteborgsPosten.
– På besöket på GP frågade jag chefen ”Varför skriver ni inte positivt om nyanlända?”. Men han höll inte med, säger Momamed Mumin.
Teman som utvecklar
Flera av eleverna jobbar även med tidningen som en del av undervisningen med sina ordinarie lärare. De tycker att Världen & Vi är ett bra läromedel.
– Jag tycker om att jobba med tidningen för att förbättra min svenska, säger Hamuri Kwizera.
Utöver texterna som redaktionen skriver är alla elever på skolan välkomna att bidra med texter, och insändarsidan är öppen för alla läsare. Därmed fylls tidningen av många olika perspektiv.
– Vi lär oss av varandras erfarenheter och åsikter, konstaterar Pannee. Om vi läser och tycker att det är intressant så vill vi ju läsa mer.
– När vi jobbade med tidningen om religion var det jättesvårt men jätteintressant, så jag kämpade mycket för att lära mig, fortsätter Pannee.
– Religion var allt i mitt liv tidigare. När jag läste tidningen var det bra att få se olika ansikten som jag kände igen. Olika perspektiv. Intressant. Jag har alltid läst mycket om religion, berättar Masoumeh.
Inför varje tema pratar redaktionen igenom olika aspekter av det aktuella temat. Redaktionen är mån om att lyfta stora frågor och ämnen som berör. Det ska även vara ett ämne som redaktionen tror att många är intresserade av att få mer information om.
Arbetet fördelas sedan så att personerna på redaktionen skriver egna texter på temat. Sedan tar personen med sin text till redaktionsmötena, där personen först får berätta vad den skrivit om. Därefter läser alla tillsammans med hjälp av projektor och Fatima leder en runda där alla får säga vad som är intressant med texten och om skribenten kanske borde utveckla något eller göra någon förändring. Därefter får skribenten fortsätta jobba med texten hemma. Grammatik och småsaker slipas sedan på slutet med Fatimas hjälp.
Vad tror ni om tidningen i framtiden?
– Vi kanske gör kortfilm, funderar Mohamed. Göra en film om att göra tidning, kanske?
./.
OM TIDNINGEN Världen & vi
- Tidningen Världen&vi startade 2013 på initiativ av en elev, Murat Altunoz, som tidigare arbetat som journalist.
- Redaktionen består av en relativt fast redaktion.
- I dagsläget finns ett 40-tal prenumeranter
- Tidigare teman:
Hem och hemlöshet
Vi kvinnor!
Flykting i Sverige
Mamma, pappa, barn – i Sverige!
Arbete – men hur?
Pengar och politik
Puss eller kram?
Rasismen och jag
Studera!
Rättigheter
Vem var jag då? Vem är jag nu?
Kvinnors rättigheter
Kärlek
Hälsa och friskvård
Yttrandefrihet och källkritik
Mänskliga rättigheter 70 år
Maten i våra liv
Min gud, min tro
Telefonen och jag