Vägen till jobbet

Text: Annsofie Engborg.

[2020:06, 2020-06-15] Vilka regler gäller på svensk arbetsmarknad? Hur söker jag jobb? De vanligaste frågorna som sfi-elever har om att arbeta i Sverige finns samlade i den digitala läromedelsserien Vägen till jobbet (2020). Faktatexter och filmer varvas med diskussions- och reflektionsuppgifter.

Parallellt med serien Vägen till jobbet A/B och C/D) finns serien Vill du bli …? Där finns presentationer av hur det är att arbeta som exempelvis frisör, kock, lokförare och undersköterska.

Inom kort publiceras även ett par andra serier. Den ena om studieteknik och den andra om olika saker som vuxna kan ha nytta av i det nya samhället. Serien Hur gör man? kommer att innehålla böcker om t.ex. hur man hyr en bostad, hur man sopsorterar korrekt eller hur man tecknar ett elabonnemang.

Författare till läromedlet är Tiia Ojala, behörig sva-lärare, som sedan 2015 arbetar som föreläsare och läromedelsförfattare. Hon har skapat sajten Tjangs som är en samlinggssida för det digitala läromedlet.

Hur föddes idén om Tjangs?

– Idén föddes när jag hjälpte nyanlända att söka jobb i Sverige. Jag fick en inblick i hur svårt det var att förstå alla kulturella koder men också alla lagar och regler. Har man inte de kunskaperna blir man lätt utnyttjad på den svenska arbetsmarknaden. Jag ville skapa något som stöttar nya individer att komma in i samhället och arbetsmarknaden, som en del i det stora integrationsarbetet vi har i samhället.

Vad är styrkan med detta läromedel?

– Tjangs är relevant för vuxna som är nya i landet. Det har arbets- och samhällsfokus och har många språkutvecklande övningar. Tjangs är ett digitalt läromedel, vilket gör att det blir enkelt att använda i en verksamhet med kontinuerlig intagning och där elever kommer och går. Autentiska filmer gör materialet mer levande.

Vilken målgrupp vänder den sig till?

– Vuxna elever som studerar på sfi, sfi:s orienteringskurs, sfx eller i arbetsmarknadskurs i arbetsförmedlingens regi. I höst är planen att även ge ut material till privatpersoner som vill lära sig mer om den svenska arbetsmarknaden och det svenska samhället.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.