Krönikör: Ali Alabdallah

Elitskolor i Syrien och folkhögskolor i Sverige

Text: Ali Alabdallah

[2022:09, 2022-09-15] Folkhögskola är en unik nordisk skolform för vuxenutbildningen som inte finns i andra delar i världen, inte heller i mitt hemland Syrien. I Syrien har vi vanliga skolor och elitskolor för smarta elever eller de som fått högsta betyg på gymnasieskolor.

Flexibilitet och möjlighet finns i det svenska utbildningssystem där Folkhögskolor ger behörighet till högre studier på högskola, universitet för de som inte har klarat sina utbildningar på gymnasienivå eller för de som vill vidare på yrkeshögskola. I Syrien räknas betyg från den senaste årsklassen på gymnasiet och det kallas på arabiska Bakaloria, ursprungligen från latinets bachalariatus. Ju högre betyg i Bakaloria desto större sannolikhet att man kommer in på önskad inriktning på universitetet. Om man till exempel ska läsa till läkarprogrammet krävs det högsta betyg i alla ämnen när man läser Bakaloria. Det finns ingen möjlighet att studera vidare i annan skolform som Komvux eller folkhögskola.

När jag kom till Sverige var det svårt för mig att förstå vad studieförbund var, men efter en tid fick jag veta att det hör till folkbildningen i form av studiecirklar och kurser. Det är unikt i Sverige också. I Syrien har vi något liknande som heter kulturcentrum (kulturhusen) som erbjuder många kurser för överkomligt pris, men dessa finns bara i stora städer.

Folkhögskolor och studieförbunden är en fantastisk möjlighet för alla vuxna, särskilt för de individer som kommer hit från andra länder så att de kan utbilda sig vidare och skaffa kontakter. Särskilt genom korta kurser och studiecirklar, vilket kan förstärka det sociala kapitalet och motverka psykisk ohälsa.

Ali Alabdallah

Syrisksvensk författare och journalist

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.