Krönikör: Ali Alabdallah

Enkla tips för aktiva arbetssätt

Text: Ali Alabdallah

[2022:11, 2022-11-15] Min sfi-lärare delade oss i olika grupper med syfte att få oss att diskutera ett tema som hon hade valt. Det var om valet 2014. Jag var då helt ny i Sverige. Ordet val var inte bekant för mig. Jag fick slå upp ordet i lexikon.  Då förstod jag betydelsen. ”Okej”, sa jag till mig själv. Mitt ordförråd om valet är begränsat – rösta, riksdag, valsedel, röstkort … Då började jag översätta orden från arabiska till svenska med hjälp med olika översättningsprogram. Då kunde jag kommunicera lite och använda orden som jag hittade.

Det var väldigt bra övning där man fick diskutera och använda de nya orden som vi hittade på egen hand. Däremot det skulle vara mer aktivt arbetssätt om läraren först hade skrivit nyckelorden som rör valet på tavlan och förklarat dem till oss på lätt svenska. Då kan detta effektivera gruppdiskussioner istället av att vara och en elev i gruppen fastnar i mobiltelefonen för att hitta orden som hen vill använda i diskussion.

Brist på ordförråd hos oss var ett hinder som tog mycket tid från våra gruppdiskussioner.

Jag gillade gruppdiskussioner på klassrummet eftersom det var ett bra tillfälle för mig och andra att använda orden och uttrycka mig. Så att samtalet i sfi- klassrummet kan öka elevernas förståelse och vidga deras språkliga repertoar, vilket i sin tur kan ge dem bättre förutsättningar för att delta aktivt i diskussioner och ta ställning i olika frågor.

Det krävs mer engagemang av läraren och en liten hjälp från dem genom att först ta upp nyckelord som kan använda i gruppdiskussioner. Det är kärnan till aktiv inlärningsprocess på sfi.

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.