Etiska riktlinjer för användning av artificiell intelligens i undervisningen
Text: Andreas Kjörling
[2024:04, 2024-04-15] Med den mycket snabba utvecklingen av AI ställs krav på förankring i etiken. När AI används i undervisning, lärande och bedömning är faktorer som mänskligt agentskap och rättvisa tillsammans med mänskliga och motiverade val av stor vikt.Med ny teknik kommer nytt ansvar. Ju snabbare tekniken utvecklas desto större blir kraven på ett etiskt och aktivt ansvarstagande. Som hjälpmedel för både lärare och ledare inom undervisningen finns, utgiven av Europeiska Unionen, etiska riktlinjer för AI. Nedan följer en kort sammanfattning av dem, vilka i praktiken innebär att lägga stor vikt vid mänskligt agentskap och rättvisa tillsammans med mänskliga och motiverade val.
Mänskligt agentskap och mänsklig tillsyn innebär att lärarens roll är tydligt definierad och att en lärare är delaktig i användandet av AI. Läraren bör ha möjlighet att vara delaktig i beslut som påverkar eleverna och kunna, om så behövs, uppmärksamma och motverka avvikelser och diskriminering. Något som i sin tur är grundat i att lärarna har givits rätt utbildning och information för att kunna använda de tekniska systemen som finns tillgängliga på ett både effektivt och rättvist sätt.
En rättvis användarupplevelse av AI bygger på att systemet är tillgängligt för alla på samma sätt och utan hinder. Det vill säga att det digitala system som används är så utformat att det även tar hänsyn till funktionsvariationer och eventuella speciella behov. Vidare bör förfaranden för att upptäcka systematiska fel både i språkträningen och i eventuella upplevda ojämlikheter. Minst lika viktig aspekt av rättvist användande är dock en korrekt hantering av de digitala fotspår som användandet medför. Varje musrörelse, klick och tangentslag kan utgöra del i den interaktion som lämnar digitala fotspår av användaren. Hur användarens spår skyddas, förvaltas och eventuellt används utgör den för henne minst synliga delen av etiken och samtidigt den mest viktiga. En rättvis användarupplevelse i all ära, men det är i de digitala fotspåren som integritetens varande eller icke avgörs och därmed också grunden för det mänskliga agentskapet.
Allas engagemang ökar medvetenheten
Samarbete utgör en viktig aspekt av både lärares och elevers framgångar. När lärare samarbetar och hjälper varandra förbättras undervisningen. På samma sätt förbättras inlärningen när eleverna samarbetar och hjälper varandra. Mot bakgrund av det ställs därmed också krav på att den AI-teknik som används lämnar utrymme för det mellanmänskliga utbytet. Val som görs både om och i utbildningen ska vara mänskligt grundade och väl motiverade.
Det betyder också att ett mänskligt ansvar alltid måste finnas, inte bara rörande bedömning och examinering, utan även rörande den organisatoriska och tekniska struktur som digitala system både kräver och medför. Det kan till exempel röra arbetsfördelning, nya krav på ledarskap och inte mint upphandling och drift av tekniken i sig.
Mer information om etiska riktlinjer finns att läsa publikationen Etiska riktlinjer för lärare avseende användningen av artificiell intelligens (AI) och data vid undervisning och inlärning utgiven av Europeiska Unionens kommunikationsbyrå publikationsbyrå.
Andreas Kjörling, Sociolog och doktorand
Läs mer om Europeiska Unionens etiska riktlinjer här.
https://op.europa.eu/sv/publication-detail/-/publication/d81a0d54-5348-11ed-92ed-01aa75ed71a1