Ny serie hos Utbildningsradion

Filmer om studieteknik och språkutveckling

Text: Annsofie Engborg.

[2023:05, 2023-05-15] Hur går det till att lära sig ett andraspråk i vuxen ålder? Vad behöver sfi-eleven tänka på? I Utbildningsradions nya serie ”Studera svenska” (2023) som vänder sig till sfi-elever möter vi olika individer som visar sina strategier.

Många sfi-elever är flerspråkiga, men långt ifrån alla har lärt sig ett nytt språk i vuxen ålder. Att lära sig ett andraspråk innebär dessutom att man lever i det land där språket talas och att man själv har ett behov av att lära sig språket.

UR:s serie ”Studera svenska” vill både inspirera och motivera sfi-elever att via olika sätt utveckla språket. De olika ämnena i serien visar olika bärande delar vid språkutveckling.

Serien ”Studera svenska” består av fem avsnitt. Tillsammans tar de upp ett antal råd till sfi-eleven – att prata ofta, planera och strukturera sin studietid, lära sig nya ord, arbeta med studieteknik och läsa texter. Varje avsnitt avslutas med en fråga till sfi-eleven att reflektera över och diskutera tillsammans med någon.

Till serien finns lärarhandledning och avsnittsspecifika arbetsblad där sfi-eleven kan fylla i sina egna studievanor och hur mycket man använder språket utanför lektionstid.

Serien ”Studera svenska” kommer att finnas kvar till 2027.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.