Filmer för sfi-lärares lärande

Text och foto: Annsofie Engborg

[2019:11, 2019-11-15] Film för kompetensutvecklande syfte kan ge ännu en dimension till lärande. Hos Skolverket och Utbildningsradion finns därför filmer och filmserier som kan stötta lärares lärande.

 

Utbildningsradion har en lång tradition av utbildande programserier. Hos UR Skola kan du under ’Utbildningsnivå’ välja ’Lärarfortbildning’ och därefter ’Komvux’. Bland de 1 200 träffarna kan du filtrera ytterligare och välja ’Svenska som andraspråk och sfi’ för att därefter välja bland 67 program.

I UR:s utbud finns serien ’Svenska till varje pris’ där vi följer en grupp elever som ska lära sig svenska språket. Vi får följa lektioner och de enskilda eleverna, samt lärarna och deras tankar och reflektioner. Serien, som producerades 2012 är en av UR:s mest populära serier, men kommer tas ur utbudet i juni 2020.

Här finns ännu Sara Lövestams populära programserie ’Tio lektioner i språkdidaktik’ (2013), där vi kan följa Sara i undervisningen och se hur man kan arbeta med mobiltelefonen och andra digitala verktyg i sfi-undervisningen. Serien tas dock bort i juni 2020. Andra sökträffar på programserier är exempelvis serien Didaktorn, Lärarrummet, Skolministeriet och UR Samtiden.

UR Samtiden består av inspelningar från olika konferenser: Skolforum, Symposium, Specialpedagogikens dag, etc. Här ser du forskare och experter förläsa inom sina expertområden flerspråkighet, nyanländas lärande och kartläggning.

InVäst är ett utvecklingsprojekt (2016–2019) i över 50 kommuner i västra Sverige. Fokusområden var språket, kunskapsbedömning och bemötande. (Om projektet har vi skrivit i tidigare utgåva av Sfi-lärartidningen.) I den digitala kompetensplattform som tagits fram för lärare finns det fortbildningsmaterial som InVäst lämnat efter sig. Här finns instuderingsfrågor och diskussionsmaterial. Dessutom finns gott om filmer som sfi-lärare kan titta på för att se hur InVästs lärare samtalade och bearbetade sitt material.

På Skolverkets webbplats finns också filmer för fortbildning. Under fliken ’Stöd i arbetet’ kan du filtrera sökträffarna med ’Vuxenutbildning’ och ’svenska som andraspråk’. Den filtreringen ger två sökträffar. Den ena andra sökträffen är ett stödmaterial i grundläggande litteracitet. Här finns ett 20-tal filmer där lärare, rektorer, forskare och andra experter intervjuas om om grundläggande skriftspråksinlärning, digitala verktyg och lärarrollen. I vissa filmer följer vi med in i klassrum och undervisning och några elever intervjuas. Den andra sökträffen rör den nya uppdaterade europeiska skalan för bedömning, GERS.

Även under fliken ’Inspiration och reportage’ kan du filtrera sökträffarna med ’Vuxenutbildning’ och ’svenska som andraspråk’. Dessvärre ger den i dagsläget 0 träffar.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.