Föräldraskap

Text: Annsofie Engborg.

[2023:10, 2023-10-15] Att vara vuxen och förälder i ett nytt land medför att inte bara finna sig till rätta i den nya tillvaron för egen del, utan även för familjen. Att samtligt lära sig ett nytt språk innebär därmed ett behov av att utveckla ett användbart språk i rollen som vuxen i allmänhet och förälder i synnerhet.

För tiden som gravid och småbarnsförälder finns information på olika språk via 1177.se och försäkringskassan.se. Livet sträcker sig även långt utanför dessa domäner. Att sätta sig in i och förstå utbudet av fritidsaktiviteter, leksaker, litteratur, kultur, öppna förskolan och förskolan samt produkter för barnsäkerhet och barnets första tid kräver många gånger förmågan att kunna söka upp, läsa och förstå informationstexter.

Skolåren, inklusive tonåren, ställer krav på engagerade vuxna som är med vid läxläsning, skjutsningar till träning, aktiviteter i skolan och övrig fritidsverksamhet. Hur tillgängliggör vi hela spektrat av småbarnsförälderns värld och världen för föräldrar till barn och tonåringar för nya i Sverige?

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.