Fortbildning i AI
Text: Annsofie Engborg.
[2024:09, 2024-09-15] Sedan lanseringen av ChatGPT hösten 2022 har generativ AI fått en snabb spridning och vidare utveckling. Främst ChatGPT verkar användas av sfi-lärare, både för att planera lektioner och för att skriva texter. Nyheten Claude har också börjat vinna mark. Vad behöver man kunna som lärare? Och hur kan fortbildning gå till?UNESCO utkom i augusti 2024 med en referensram för lärares AI-kompetens. Här visas inom referensramen fem områden, bland annat med pedagogiska och etiska perspektiv på AI. Men hur kan lärare ta sig an denna till synes ogreppbara AI-värld?
Sfi-läraren Jonatan Tensetti är en av våra mest engagerade AI-entusiaster, som tillsammans med Joel Rangsjö och Danny Stacey driver podden AI-snack.
Vart kan sfi-lärare vända sig för att fortbilda sig inom AI?
– Tillsammans med Internetstiftelsen har jag hittills anordnat två stora föreläsningar med en massa lärare, forskare och skolledare. Här finns totalt sju timmar gratis fortbildning med ”de främsta hjärnorna”, berättar Jonatan Tensetti.
Finns det några konkreta användbara verktyg för samtal om AI?
– Jag har översatt ett ramverk för användning av AI (Perkins, Furze, Roe & MacVaugh, 2024, reds. anm.) som man kan använda för att prata AI med elever och kollegor. Den hittar man på Canva och kan ladda ner inför terminens fortbildningsdagar, eller visa för sin rektor. Skalan går från ”ingen användning av AI”, via stegen planera och samskapa – till att använda AI fullt ut och utforska AI.
Hur ser du att AI kan användas i sfi-undervisningen? Allt är väl inte ChatGPT?
– Anthropic Claude har släppts i EU, det är väl den största konkurrenten till ChatGPT som numer finns med modellen GPT 4o för gratisanvändare. Claude är den chattbot som jag föredragit länge eftersom den är mer naturlig i språket. En uppmaning är att testa både Claude och GPT4o för att utvärdera skillnaden.
– Det har kommit musiktjänster som Udio. Jag tänker att det kan vara kul att skapa musik tillsammans med sina elever.
./.
Länkar till Internetstiftelsens fortbildning:
https://www.youtube.com/live/RUvP2C1Q7GY?si=fGbC4fjHmPaZJCyT
https://www.youtube.com/live/-ezvy-_FSAI?si=BGBnz9dHh8GFbOLo