Fråga specialpedagogen

Specialpedagogkonsult Maria Engstam svarar på dina frågor

Fråga

Behovet av distansutbildning ökar, även inom sfi.

Hur gör man som specialpedagog för att ge distanslärare den kunskap och tänk kring tillgänglighet och anpassning så att distanseleverna får likvärdig stöttning som de elever som har på platsundervisning?

Mari Johansson, Specialpedagog, Hermods

 

Svar

Det är viktigt att specialpedagogen ger distansläraren konsultation och utbildning om anpassningar och de särskilda behov som eleverna kan ha. Distanslärarna behöver också ha en kontinuerlig dialog med specialpedagog som kan ge stöd och handledning gällande särskilda behov. Specialpedagogen lyssnar och berättar hur distansläraren kan möta behoven.

Specialpedagogen har en stor verktygslåda som kan användas och anpassas efter varje enskild elevs behov. Genom att ge läraren tillgång till fler verktyg fördjupas lärarens kompetens.

Även eleverna kan behöva få direkt handledning av specialpedagog. Distanselever har rätt till stöd och kontakt med såväl sin lärare som specialpedagog. Oftast finns det även möjlighet för eleven att komma till ett Lärcentrum eller motsvarande för stöd. Själva provsituationen kan vid behov äga rum på plats hos specialpedagog om så behövs.

Möjligheterna är stora!

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.