Fråga specialpedagogen

Specialpedagogkonsult Maria Engstam svarar på dina frågor

Fråga:

Hej Maria,

Jag har jobbat på sfi i snart ett år och följer din spalt i tidningen. Jag tycker att specialpedagogyrket verkar intressant och undrar om man kan utbilda sig som det på sfi? Vad behöver jag lära mig som rör just vuxnas lärande och vad behöver jag lära mig som rör sfi? Nu blev det många frågor, men jag har en till. Är det viktigt att först bli behörig sfi-lärare om jag ska stötta mina lärarkollegor när jag är klar specialpedagog?

Svar:

Hej Mattias,

Roligt att du tycker att specialpedagogyrket verkar intressant, det är en viktig yrkesroll i skolan. Man får bara gå specialpedagogutbildningen ifall man är legitimerad lärare och har arbetat som lärare i tre år. Det finns bara en specialpedagogutbildning man blir behörig Specialpedagog – och då blir man det i det stadie man har utbildning i.

Specialpedagogens arbetsuppgifter är främst att arbeta med övergripande ansvar för det specialpedagogiska arbetet i verksamheten, specialpedagogen arbetar nära ledningen. I arbetsuppgifterna ingår ansvar för utvecklingsarbete, uppföljning, utvärdering och åtgärdsprogram. Dessutom kan specialpedagogen fungera som kvalificerad samtalspartner, handledare eller rådgivare under såväl längre som kortare perioder.

Detta arbete innebär ett stort ansvar och kräver därför både utbildning och erfarenhet. För att få studera till specialpedagog krävs lärarexamen samt minst tre års yrkeserfarenhet som lärare. Jag rekommenderar dig därför att främst söka in till lärarutbildningen för att starta din resa mot att bli legitimerad specialpedagog.

Lycka till!

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.