Fullt med meningar

Text: Ivana Eklund

[2019:12, 2019-12-15] Det här med grammatik. Visst älskar vi att hata grammatikundervisning? Eller var det tvärtom?

För mig har det alltid varit viktigt att göra grammatikundervisning på sfi så funktionell, vardagsrelevant och konkret som möjligt. Efter att jag började undervisa på studieväg 1 insåg jag snabbt att det effektivaste sättet att förklara språkliga mönster var att använda sig av visualiseringar och massor av exempel som eleverna sedan kunde laborera med och modellera om. Därför var jag glad när jag upptäckte Se meningen, ett undervisningsmaterial för att träna meningsbyggnad genom att plocka med färgkodade satsdelar och gradvis bygga upp meningar i tal och genom att skriva dem. Materialet är fullt med meningar och progression är tydlig. Det ges ut av Meningsfullt förlag. Rätt roligt namn, tycker jag.

Språk om språket

Jag gillar Se meningen för att materialet ger grammatikundervisningen en stödjande visuell struktur men också för att eleverna kan diskutera språket på ett naturligt sätt och därmed utveckla sitt metaspråk.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.