Hej där, Ivana Eklund

Text: Annsofie Engborg. Foto: Privat.

[2021:10, 2021-10-15]

Hej Ivana! Vad gör du nuförtiden?

– Oj, massor! Hösten är redan ganska fylld med halv- och heldagsfortbildningar kring vuxenpedagogik och andraspråksundervisning och online föreläsningar om att jobba digitalt på olika sätt. Jag fortsätter också att jobba med Skolverkets projekt med bloggen Litteracitetsverkstaden. Och i samarbete med fortbildningsplattformen Preparus har jag lanserat tre förinspelade föreläsningar enligt flippat-klassrum-tänket. Det är väldigt roligt och spännande!

Du har skrivit både en bok om digitala verktyg för studieväg 1 och en bok om digital kompetens. Temat för detta nummer är appar. Vad har du för tankar om appar? Hur kan sfi-lärare tänka om det att välja app och det att använda appar i undervisningen?

– Appar i undervisningen är inget självändamål, utan ett komplement för att skapa variation och interaktion. De är ett stöd för eleven att lära och ett stöd för läraren att fixa individanpassning i heterogena grupper. De viktigaste kriterierna vid valet av appar är att de är vuxenanpassade, funkar formativt och är användarvänliga. Det är också viktigt att användandet av appar utgår från den didaktiska planeringen man gör.

Har du något tips på en doldis bland appar som är uppskattad hos dem som väl använder den?

– Cloud QR Skanner. Som namnet antyder skannar man qr-koder med den. Den är gratis, mycket användarvänlig och, det bästa av allt, reklamfri. Det finns en tvilling-app till den, Cloud QR. Den kostar några tior, men är perfekt om man vill skapa qr-koder även till ett innehåll som inte ligger på webben eller rent av bara finns analogt. Det finns mer om apparna på min blogg www.ivanaeklund.se/blogg.

./.

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.