Hitta hem – en språkstärkande dramaserie på UR

Text: Andreas Kjörling. Foto: Olivia Nordlander

[2020:11, 2020-11-15] UR:s nya serie Hitta hem varvar drama och utbildning. Här får vi följa de två vännerna Martina och Jamal på deras språkliga resa genom vardagen.

Ett hem är betydligt mer än bara en bostad. Det är också en känsla av kontext, tillhörighet och mening långt bortom bostadens fyra väggar. För en del av oss är hemmet en del av vardagen, lika trygg som självklar. För andra är det en längtan, en strävan och inte minst ett sökande, många gånger i ett nytt land där både språk och sociala koder är lika främmande som obegrip­liga.

I UR:s nya dramaserie Hitta hem får vi följa vännerna Martina (Johanna Lazcano) och Jamal (Gino Estéra) som tillsammans läser sfi hos läraren Ylva (Katarina Wahlberg) på Åsö Vuxengymn­asium. Martina, som kommer från Spanien, söker en pappa hon bara känner till förnamn och ett fotografi, men aldrig träffat. Jamal är utbildad byggnadsingenjör men tar alla möjliga andra jobb. Varje vecka träffar han sina föräldrar över Skype och trasslar sig allt djupare in i lögner om både jobb och rela­tioner. Den minst sagt hängivna sfi-läraren Ylva är alltid tillgänglig, svarar i sin telefon när helst den ringer och gör allt för sina elever. Ett engagemang som inte alltid ses med blida ögon av kollegor.

I Hitta hem berättas många historier parallellt och det tar inte många minuter innan jag som tittare har fastnat i ett nyfiket begär av att se mer, följa de olika livsödena genom vardagliga situationer som är både dråpliga, gripande och … just det, vardagliga. Varför är det så viktigt med fika? Har Jamal, när han städar, verkligen ”tagit inne på kontoret”? Är lappen i trapp­upp­gången som annonserar fest inte en inbjudan? På ett närmast genialt vis vävs det pedagogiska temat in där språkförbistringar, metaforer och inte minst sociala koder ges både utrymme och förklaring.

Syftet med programserien och gemensamt för arbetsmaterialet, är att utifrån vardagliga igenkännings­faktorer (relationer, familj, studier och arbete) inspirera till språkutvecklande reflektioner och samtal mellan eleverna i klassrummet.

Serien i sin helhet består av tjugo episoder som är mellan fem och nio minuter långa. Serien sänds söndagar på SVT2 och alla avsnitt finns både på urplay.se och Youtube. Knuten till serien är även UR:s Facebookgrupp ”Hej hej Sverige” med 27 000 medlemmar i mål­gruppen. Till varje avsnitt finns ett digert studiematerial och lärarhandledning.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.