Med engagemang för ukrainare
Hopp och kämparanda glöder
Text: Annsofie Engborg. Foto: Privat.
[2024:10, 2024-10-15] Hon blev tilldelad priset Årets östgöte i januari 2024. Estlandsfödda Marju Maide i Mantorp har sedan krigsutbrottet 2022 på olika sätt stöttat Ukraina och ukrainare ideellt. Möjliggöraren blev den ideella föreningen Team Solros.När kriget var ett faktum var det svårt att vara oberörd. I Mantorp fanns en av många invånare, Marju Maide, som instinktivt ville göra något för att hjälpa.
– Att det blev just ukrainare är kanske för att vi förstår varandra och är ganska lika varandra. Det var många som öppnade upp sina hem. Jag tror att det beror på att vi känner oss lika dem, säger Marju Maide.
Hon berättar att telefonerna gick varma i hopp om att få vänner, bekanta och grannar att fundera över om de hade möjlighet att ta emot någon i sitt eget hem.
– Vi ringde runt och besökte familjer själva för att undersöka om vi här hade en plats för en eller flera. Sverige har varit otroligt sega.
Med vänner och grannar blev hjälpen här i Mantorp möjlig. Även samarbete med de lokala kyrkorna blev det möjligt – Andreaskyrkan i Mjölby och Elimkyrkan i Mantorp.
Bussresor Ukraina t.o.r.
Marju Maide berättar om de bussresor de har företagit sig. Med hjälp av ett gott samarbete med hotell Ekoxen i Linköping blev det möjligt att inhysa nyanlända ukrainare.
– Allteftersom ukrainare anlände till Linköping kontaktade vi de grannar och vänner som hade möjlighet att ställa upp med mat och husrum. Familjer kom hit till hotell Ekoxen och hämtade personer.
– Uppskattningsvis blev det 50–100 personer. Jag har inte räknat exakt
I Marju Maides närområde gjordes en tom lokal i ordning för åtta ukrainare. Det var svårt att få det godkänt som bostad, men till slut lyckades de med hjälp av hyresvärden att göra det möjligt. Med gemensamma krafter blev det sovrum till varje familj och ett socialt rum att göra läxor i och titta på tv.
– Jag hade kontakt med dem varje vecka och handlade åt dem privat. I början. I slutet av 2022 åkte de hem igen och då avetablerade vi bostaden.
Bok om ukrainarna
Vid volonärresorna till Ukraina träffade Marju Maide en estnisk författare, Vahur Laiapea, som skrivit boken Ukrainas dagbok, utgiven i Estland och inom kort även i USA. I den beskriver han ukrainares livsöden. Han skriver även i en stor estnisk tidning varje vecka.
Marju Maide har även översatt ett ytterligare manus till svenska, med utgivning i Sverige under 2025.
– Bokmanus är klart, och arbete med bokomslaget pågår. Vi har inte riktigt bestämt oss för boktiteln. Kanske kommer den att heta ”Till friheten” eller hellre ”Boken om ukrainares kämparanda”, för det är just kämparandan den handlar om.