Chefredaktören

Hur viktigt är ett gott uttal?

Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg

[2021:11, 2021-11-15] En individ som bemödar sig om ett gott uttal kommer också bli medveten om hur ord stavas. Med ett gott uttal ökar också förutsättningarna att göra sig förstådd i ett samtal.

Debatten om uttal och att kunna ’perfekt svenska’ är aningen tröttsam, om du frågar mig. För vad innebär egentligen ett perfekt uttal? I vårt avlånga land talas svenska med olika varianter av uttal. Våra dialekter skiljer sig åt – så vad är egentligen irriterande i ett uttal som inte låter målspråksenligt? I mina samtal med Elisabeth Zetterholm, biträdande professor vid Linköpings universitet framkommer inte bara resonemang kring vad som är svårt att förstå i samtal med en andraspråkstalare. Hon talar även om lyssnarens egen vana, inställning och attityd, vilket också är en bidragande faktor till förståelsen och hur mycket vi kan ’stå ut’ med att andraspråkstalaren avviker från målspråket i sitt uttal.

Ja, i det här numret av Sfi-lärartidningen fokuserar vi på uttal och försöker klargöra varför ett tillräckligt gott uttal är nödvändigt.

Vi hoppas att detta temanummer kommer att inspirera dig och dina kollegor att satsa lite extra på uttalsövningar.

Med en önskan om trevlig läsning – och fin första advent,

/Annsofie Engborg

Chefredaktör

 

./.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.