Konferens om etablering

[2018:12, 2018-12-15]  Vid integrationsforums konferens i november 2018 om etablering var programmet fullmatat med talare om vuxnas lärande, sfi, praktik och arbetsliv.

Konferensen gick under undertiteln ”Årets viktigaste utbildningsdag för rektorer och skolledare inom sfi och vuxenutbildning”.

Konferensens första pass innehöll en föreläsning av Annsofie Engborg om digital kompetens som sfi-lärare behöver i sin sfi-undervisning och som sfi-elever behöver i vardags-, samhälls- och arbetslivet.

Malmö och den skånska framgångsmodellen

På scenen var berättade rektor Johanna Nordström och rektor Yerk Liveröd om sina erfarenheter och sitt arbete på sfi i Malmö. Kommunförbundet i Skånes regionala processledare Mirlinda Iberdemaj presenterade den skånska framgångsmodellen, ett omfattande arbete som sker över hela Skåne, där sfi och svenska som andraspråk integreras i yrkesutbildning. Sfi samordnas i samma lokaler som yrkesutbildningen. Yrkes-sfi i Skåne erbjuder yrkesutbildning för bagare, bussförare, finsnickeri, fordonsmekaniker, industriteknik, restaurang, svetsare, vård och omsorg, samt barn och fritid. Dessutom anordnas yrkes-sfi i ett allmänt akademikerspår samt för ingenjörer, tekniker och medicinsk personal.

Pågående utredning om stärkt kvalitet och likvärdighet

På scenen fanns även Inger Bergendorff, sekreterare i sfi-utredningen (regeringskansliet) om den pågående utredningen Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk. Inger Bergendorff talade om vikten av att integrerasnarare än kombinerasfi med komponenter som läs- och skrivundervisning, matematik, samhällsorientering och orienteringskurs om arbetsliv.

John Steinberg avslutade konferensen med att tala om och iscensätta lärares lärande samt vikten av erfarenhetsutbyte.

Text och foto: Annsofie Engborg

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.