Ivana Eklund reflekterar

Tack Ingrid!

Tänk att det fanns en tid då jag som nyanländ i Sverige också behövde språk- och yrkespraktik.

Jag kom till Sverige som utbildad gymnasielärare 1992 och eftersom ingen berättade för mig att sfi fanns, studerade jag på egen hand. Efter tre år kände jag mig anställningsbar och anmälde mig på Arbetsförmedlingen som inom kort ordnade en praktikplats åt mig på en av Eskilstunas gymnasieskolor där jag skulle praktisera som tysklärare och dels utveckla mitt språk med fokus på yrkesspråk, dels lära mig hur det svenska skolsystemet fungerar och hur arbetslivet fungerar.

Mycket var annorlunda jämfört med mina egna skol- och arbetslivserfarenheter från ett centraleuropeiskt land under tidigare kommuniststyre. Jösses! Jag minns fortfarande handledaren Ingrid med tacksamhet för det stöd hon gav mig, inte minst språkligt.

Min praktik – min inkörsport

Jag praktiserade i ordets rätta bemärkelse och lärde mig massor på arbetsplatsen. Idag händer det ofta att tillvaron på praktiken och arbetet inte fungerar. Det gör mig ledsen, för att ha en bra arbetsplats är viktigt.

För språket och för livet!

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.