”Jag har fått svenska kompisar – äntligen!”

Text: Annsofie Engborg

[2019:10, 2019-10-15] Studieförbundet Bilda är initiativtagare till Kulturkompis, ett sätt att få svenskar och de som ännu inte lärt sig svenska språket särskilt mycket att ses på lika villkor, via ett gemensamt intresse: kulturupplevelser. Gratis.

Det var i samband med den stora flyktinginvandringen till Sverige 2016 som Kulturkompis startades. Det blev en rejäl rivstart. Maria Nordmark, utvecklingsansvarig, Samhälle på Bilda möter upp på Stockholms Centralstation för att berätta mer om Kulturkompis och om de idag 160 kulturarrangörer som är anslutna till satsningen nationellt.

– Jag vill framför allt framhålla värdet av att mötas på lika villkor. Kulturkompis ska inte ses som en stödverksamhet för utsatta eller liknande, utan är en plattform för att knyta vänskapsband med ett gemensamt intresse som exempelvis bio, museibesök eller annat.

– Satsningen bygger på att vi har kulturarrangörer som vill ställa upp med biljetter. Den som är gruppledare får ett digitalt Kulturkompiskort att visa upp i entrén och får ta med sig fyra deltagare in. Anslutna till oss är stora aktörer som exempelvis Dansens hus, Fasching, Dramaten och Folkets Bio, men även mindre som Teater Pero och Pantomimteatern. För kulturarrangörer är detta en möjlighet att nå ut till en ny publik.

Kulturkompis har blivit något av en succé och har idag över 1 500 aktiva kulturkompisar i nitton orter över landet – från Umeå i norr till Malmö i söder. På Bildas webbplats beskrivs satsningen som ”En kulturupplevelse med eftersnack”. Ett viktigt syfte med aktiviteterna är förstås samtalet över en kopp kaffe efter kulturupplevelsen.

Hur går det till att få en kulturkompis?

– Det är väldigt enkelt, och det går väldigt snabbt. Du registrerar ett konto på kulturkompis.nu och fyller i information om dig själv. Inom bara ett par dagar har vi en matchning klar. Den som vill vara gruppledare kommer att matchas med 3–4 personer som vill lära sig svenska och ses på ett kulturevent, berättar Maria Nordmark.

När ses man?

– Varje gruppledare får boka in fyra tillfällen med sin grupp. I en egen inloggning som kulturkompisen har kan vi följa när gruppen ses, vad de har gjort och hur det gick. Gruppledaren fyller i när man ska ses nästa gång.

– Det händer att det blir en så naturlig och bra matchning att deltagarna i gruppen fortsätter träffa varandra efter det att de fyra tilldelade tillfällena är över. Då har vi verkligen lyckats, konstaterar Maria Nordmark nöjt.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.