Chefredaktören
Jakten på den perfekta appen
Text: Annsofie Engborg. Foto: Mats Högberg
[2021:10, 2021-10-15] Alla dessa älskade appar. Med frihet i tid och rum kan varje vuxen som är i början av sin språkutveckling se bilder, lyssna till ord och fraser – och öva in dem genom att lyssna och skriva.Det finns övningsappar för ordinlärning och det finns appar som likt Språkplay ger användaren tillgång till hela språket via tv-program och filmer i SVT Play. Genialisk idé att ge tillgång till en hel bank av serier och kunskapsprogram – ett stycke svensk kultur med inbäddade språkövningar.
När jag och Ivana Eklund skrev boken Digital kompetens för sfi-lärare (2018) ville vi ge en så heltäckande bild av digital kompetens som möjligt. Vi sökte efter beskrivningar hos EU, hos Skolverket och andra relevanta instanser. Vi fann det viktigt att sätta digital kompetens i ett större perspektiv och vardagligt perspektiv med hög vuxenrelevans. Vilken digital kompetens behöver vi vuxna i vardagslivet, yrkeslivet och i samhället i övrigt?
Trots att vi poängterar användbarheten och att digital kompetens handlar om att kunna hantera och producera digitala verktyg och resurser landade ändå funderingarna och frågeställningarna hos de sfi-lärare som vi mötte om appar. ”Vilken app rekommenderar du?” var den i särklass vanligaste frågan.
Så. Här har vi nu oktobernumret. Ett temanummer om appar. Vi hoppas att den ska ge dig uppslag och inspiration för din undervisning
I detta oktobernummer möter du Ivana Eklund, tidigare sfi-lärare och även krönikör här på Sfi-lärartidningen. Vi får veta vad hon arbetar med idag. Lillemor Malmbo som är efterträdande redaktör ger sin syn på appar. Om ni skulle skapa en egen app på skolan – vad skulle den innehålla?
Trevlig läsning!
Annsofie Engborg, chefredaktör