Kompis Sverige

Text: Annsofie Engborg

[2019:09, 2019-09-15] Stockholmsbaserade Kompis Sverige är en ideell förening som matchar den som vill lära sig svenska med någon som kan språket. Syftet är själva mötet och att öka förståelsen för varandra.

I matchningen tar föreningen hänsyn till hur familjesituationen ser ut, vilka intressen och vilken yrkesbakgrund personerna har. När man har blivit matchad och fått en kompis kan man gå på gemensamma aktiviteter. Flera muséer erbjuder fri entré.

Johan Bäckström, verksamhetschef hos Kompis Sverige, berättar att 5 400 personer har matchats sedan starten 2013 och närmare 8 000 har deltagit i olika sociala aktivitetet.

Hur många kommuner är involverade idag?

– Kompis Sverige har i dagsläget samarbete med åtta kommuner, huvudsakligen i Stockholmsregionen. Sedan starten 2013 har organisationen samarbetat med ett tjugotal kommuner, berättar Johan Bäckström.

Hur kommer Kompis Sverige att fortsätta spridas, geografiskt sett?

– Kompis Sverige har nyligen beviljats stöd från Postkodstiftelsen för att etablera verksamhet i fem städer runt om i Sverige under det kommande 1,5 året. Fokus kommer att vara högskole- och universitetsstäder och ska drivas genom lokala volontärnätverk som kommer ordna kompismatchningar och sociala aktiviteter.

 

Utöver detta skapar organisationen just nu möten mellan nya och etablerade svenskar med maten som förenande kraft i projektet ”Matiga möten” som genomförs tillsammans med ICA-handlare över hela Sverige. Blandade grupper med 20–30 personer på runt 15 orter kommer att mötas och laga mat i en workshopsserie med tre träffar. Nya svenskar rekryteras huvudsakligen via samarbete med sfi-skolorna på de olika orterna.

Via kompissverige.se kan du anmäla dig och bli volontär. Läs mer på kompissverige.se

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.