Människan är en skrivande varelse

[2022:05, 2022-05-15] Det är svårt att uttrycka sig genom skrivande för många utrikesfödda eftersom det gäller att uttrycka sig utifrån grammatiska regler och skrivregler. Att kunna skriva svenska utan fel. Skrivande har varit och är fortfarande en utmaning för mig efter 8 års vistelse i Sverige. Det är omöjligt för mig att skriva rent korrekt svenska. Men hjälpen finns i Sverige tack vare korrekturläsare. Därför skrev har jag hittills skrivit tre böcker på svenska och tiotals krönikor och debattinlägg på svenska. Och kanske detta låter för många utrikesfödda och även infödd svensk så ambitiöst. Nej! Det tycker jag inte.

Sen jag kom till Sverige anser jag att ingen i landet är perfekt i sitt modersmål, även vi som arabisktalande har utmaningar och svårigheter med modersmålet arabiska. Och den här uppfattningen som jag hade med mig har underlättat för mig att börja mitt första jobb i Sverige efter ett års vistelse i Sverige som frilansjournalist. Javisst, jag skrev då på enkel svenska. Och detta är meningen av skrivande oavsett språknivå. Meningen är att nå ut med budskapet och kommunicera med läsarna. Skrivande ska inte vara avancerade texter utan enkla texter så att alla kan förstå.

Skrivande är en viktig del av min nya identitet, och det är också en viktig del av din elevs identitet eftersom i skrivande sitter inte bara ord, utan känslor, minnen och drömmar. Mitt tips till dig att motivera dina elever att våga skriva på svenska och uttrycka sig på enkel svenska. Eftersom i skrivandet finns språket, och språket är människan.

/Ali Alabdallah

Författare och föreläsare om integration

 

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.