Kunskapsutvecklande bokklubb

[2020:05, 2020-05-15] Joel Gudheimsson är biträdande rektor och har tillsammans med sin mamma Kersti Gudheimsson – också med skolledarbakgrund – startat en bokklubb för just skolledare.

I den relativt nystartade bokklubben är fokus att läsa utvecklande litteratur tillsammans med skolledare. Det rör sig om aktuella böcker inom skola (pedagogik-, kvalitets- och ledningsfrågor) som underlag för gemensamt samtal en gång i månaden. Syftet är precis som namnet: aktiv skolutveckling.

– Precis, vi försöker läsa litteratur som kan vara givande för professionen men också för att hålla oss pigga och glada. Det kan vara allt från böcker om didaktik till böcker om träning och hälsa, berättar Joel Gudheimsson, initiativtagare till bokklubben.

Hur föddes idén om er bokklubb och vad är syftet med klubben?

– Idén växte fram under telefonsamtal med min mor. Under coronatider har det varit många telefonsamtal. Hon och jag har diskuterat alla utmaningar som uppstått i skolan. När mamma lyfte att hon kände sig kunnig men lite instängd i sin lägenhet kom jag på idén med en digital boklubb – ett sätt att aktivera oss och även få input från andra skolledare.

Vilka böcker har ni hittills haft/planerat under 2020?

– Vi har inte hunnit så långt i planeringarna ännu, utan försöker växa långsamt. Samt även testa oss fram vad som fungerar och inte fungerar. Nästa vecka ska vi tex ha vårt första diskussionstillfälle, över Crowdcast (typ som Zoom). Vi har läst Att organisera för skolframgång och nu i maj håller vi på med Lektionsdesign. Månaden efter det får vi se vad som faller oss in. Vi brukar hålla en omröstning om bok.

Vilka reaktioner har ni hittills fått?

– Positiva än så länge och det fast att många i skolan har väldigt mycket att göra just nu. Vi är inte så många ännu i gruppen men det är inte heller det viktigaste. Ett bokförlag har också hört av sig och var positiva till initiativet. Roligt, tycker vi.

Vad hoppas du/ni att bokklubben och den gemensamma läsningen ska leda till?

– Vi hoppas att man ska lära sig av varandra, att bokklubben och communityn kan bidra till kollegialt lärande, mellan skolledare. Det är inte helt lätt att få till i den vardagliga verksamheten.

Hur ser du/ni på det utbud vi har idag i Sverige och på svenska – vilken typ av litteratur har vi mycket av och inom vilket skolrelaterat område saknas litteratur?

– Vad jag saknar mest är nog faktiskt att flera erfarna skolledare skulle skriva böcker om deras uppfattning om yrket. De behöver inte vara forskningsförankrade utan mer tips och trix utifrån egna erfarenheter. Det finns sådana böcker, men skulle önska fler. Ett annat önskemål är att fler böcker borde finnas inlästa som ljudbok. Ibland vill man kunna lyssna på en bok när man tränar eller är på väg till jobbet.

Något mer du vill passa på att säga om bokklubben?

– Självklart vill vi att fler ska hitta till oss, om man är intresserad. Gå in på aktivskolutveckling.se och skapa ett konto. Vi har ingen reklam och vi tar inte ut någon avgift. Idag är det endast för skolledare, men man vet inte vad som händer i framtiden.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.