”Kurserna har breddat min förståelse vad andraspråksutveckling är”

Text: Annsofie Engborg. Foto: Ola Jacobsen.

[2023:11, 2023-11-15] Vägen till en komplett lärarutbildning ser olika ut. Ellinor Sjöberg, Stockholm, är en av många som har gått den krokiga vägen. En väg om känns rätt.

Vad var det som fick dig att gå kurser i svenska som andraspråk?

– Jag halkade in i svenska som främmande språk, kan man säga. Jag började undervisa tre grupper med vuxna. En del ville bosätta sig i Sverige och lära sig ”fikarumssvenska”. Jag har ju pluggat språk i översättarprogrammet med engelska och spanska som språk, men det är verkligen en helt annan sak att lära ut sitt eget språk. Det hade jag ingen aning om.

– Jag insåg att det fanns så mycket som jag inte vet. Så jag började först på egen hand. Och det var så himla kul.

Vad är det du har studerat?

– Jag har de senaste tre åren pluggat 90 poäng i SVA på halvfart på Stockholms universitet. Under 2024 kommer jag påbörja en KPU-utbildning, troligtvis på distans. Det har varit bra på halvfartsstudier för att hinna bearbeta innehållet. Det blir nog väldigt mycket ifall det hade varit på heltid. Jag har jobbat 70 % och pluggat 50 %.

Vad utbildningen har gett dig?

– Den har breddat min idé om vad andraspråksinlärning är. Kurserna ger även aspekter som inte enbart har med det rent språkliga att göra. Någon kurs är om språkpolitik och språk och integration. Det är inte bara grammatik och uttal. Nu är jag nyfiken på både sfi och gymnasiet. Jag tänker att jag vill jobba i båda skolformer. Det är kul att jobba med vuxna, men ungdomar och ungdomars lärande kan också vara spännande.

Vad vill du säga till yrkesverksamma sfi-lärare?

– Jag blev överraskad av hur mycket som jag faktiskt inte hade tänkt på själv. Kurserna har verkligen gett mig en aha-upplevelse: ”Det här kommer jag ha nytta av”. Det är en stor fördel att ha jobbat i flera år när man går kurserna. Det ger en ny inspiration i det man undervisar.

– Alla jobbade halvtid eller heltid, och det är extra bra att träffa folk i kursen som jobbar med samma sak. Det blir bra samtal om språk och undervisning. Det blir så mycket roligare att jobba, för då kan man knyta undervisningen till mer. Man förstår mer och kan relatera. Och, igen, det går bra att fortsätta jobba och plugga samtidigt.

Namn: Ellinor Sjöberg
Ålder: 47

Gör: administratör, musiker och blivande lärare

Utbildning:

  • Översättarprogrammet, SU, språk engelska och spanska
  • Kandidatexamen i SVA, SU,  uppsatsens titel: Lärares inställning till arbete med kritisk literacitet i SFI- och SVA-undervisningen
  • Påbörjar KPU hösten 2024.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.