Tidigare läsambassadören Bagir Kwiek:

”Läraren behöver vara en läsande förebild”

Text: Annsofie Engborg. Foto: Anna von Brömssen.

[2022:10, 2022-10-15]

Hur kan sfi-lärare inspirera sina sfi-elever till läsning med barnen?

– Tror att det bästa man kan göra som sfi-lärare är att vara en läsande förebild själv, ta med böcker som är inspirerande och starta med en högläsning där man läser ett spännande stycke ur boken. Prata om vad boken handlar om osv. Det ska vara spännande och roligt att vilja läsa den.

Vad tar du med dig från din tid som läsambassadör? Finns det något särskilt möte eller någon upplevelse eller insikt som du vill dela med dig av?

– Att vi har något otroligt här i Sverige, och det stavas Bibliotek! Dessa platser är de mest inkluderande och demokratiska platserna vi har, fylld med kunskap och information. Det som jag kommer ihåg bäst var en bibliotekarie som skickade ett mail till mig om att när dom flaggade med den romska flaggan så dök det upp massa ungdomar som blev otroligt glada och nyfikna och som berättade att dom själva hade romsk bakgrund. En sån liten gest som att låta flaggan synas i biblioteket gjorde en stor skillnad för dessa ungdomar.

Om Bagir Kwiek:

Bagir Kwiek, svensk rom från Bergsjön i Göteborg, utsågs till läsambassadör 2019–2021 av Kulturrådet. Hans engagemang för läsning och läsfrämjande aktiviteter är stor, så även för minoriteten romer i Sverige.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.