Lärarfortbildning har ny vd:

”Min lärarbakgrund är en stor tillgång”

Text: Annsofie Engborg. Foto:

[2020:03, 2020-03-15] Susanne Svensson är läraren som blev förläggare som blev digitaliseringsexpert som blev strategisk rådgivare – som blev vd för Sveriges ledande fortbildningsföretag, Lärarfortbildning AB.

Aldrig tidigare har så många sfi-lärare gått fortbildningskurser hos Lärarfortbildning. Alfabetisering, individanpassad sfi-undervisning och grit är några hett eftertraktade fortbildningsämnen bland sfi-lärare.

Med en fd språklärare och läromedelsförläggare har nu Lärarfortbildning en ny vd. Och med henne kanske vi också kommer att se nya tag om lärarfortbildningsutbudet för sfi-lärare? Sfi-lärartidningen fick en pratstund med Susanne Svensson en tidig morgon på Waterfront Congress Center i centrala Stockholm.

Du är tillbaka i skolans värld igen, kan man säga?

– Ja, det är härligt att vara tillbaka igen.

Vad innebär rollen som vd för Lärarfortbildning?

– Grunduppdraget är att stärka lärare och göra ett arbete som leder till en bättre skola. Jag är förvisso ny på min post och är i det som kallas för ’förvirringsfasen’. Det är mycket som är nytt i min nya roll, och jag arbetar initialt med att bredda och fördjupa min förståelse för fortbildningsbehovet.

Du har jobbat som lärare och förläggare av läromedel – vad har du gjort tiden innan Lärarfortbildning?

– Jag har länge jobbat med digitalisering av mogna branscher från Liber till Postnord. Min uppgift där var att se vad digitaliseringen kunde tillföra. Därefter arbetade jag som strateiskt rådgivare åt förlag, utbildningskoncerner och ett par branschorganisationer. Det är bara spännande att gå till helt andra branscher och se vad man kan bidra med där.

Lärarfortbildning har i uppdrag att leverera kompetens i olika format vid olika behov. De största beställarna är förskola och grundskola. Lärarfortbildning erbjuder kurser och konferenser och uppdragsutbildning från förskola och vux över hela landet. De stora uppdragsområdena är Stockholm, Göteborg och Malmö men de har utbildningar över hela landet. Huvudkontoret finns på Essingen i Stockholm.

Lärarfortbildning är så mycket mer än kurser och utbildningar. 2019 slog sig Lärarfortbildning ihop med Lärarförlaget, ett litet förlag med ett 70-tal titlar, som legat under Lärartidningar produktion.

– För oss är som fortbildningsföretag är det bra att ha ett förlag under samma tak. Vi ser denna kompletterande trend även från motsatt håll. Förlag går mot fortbildning.

Vad efterfrågas inom fortbildning idag?

– Vi går in på övergripande frågor. Systematisk kvalitetssäkring, ledarskap, npf, utbildningsdesign, mindset och hjärnan. Även rektorsutbildningar. Vi jobbar med att bredda kompetens.

Hur går dina tankar kring sfi? Vad gör Lärarfortbildning för sfi?

– Vi är i en fas där vi aktivt ser över vårt utbud inom sfi, för att se hur vi på bästa sätt kan fortsätta möta målsgruppens behov av kompetensutveckling framåt. Därför är vi intresserade av all input vi kan få.

– Idag är de mest efterfrågade utbildningarna Grundläggande litteracitet, Individanpassad sfi-undervisning, Extraanpassningar i sfi-undervisning, samt Digitala resurser, Genrepedagogik och Betyg och bedömning. Utöver detta har vi generella ledarskapskurser: Arbetslagsutbildningar, Coachande ledarskap, Leda i motstånd och bristande samspel samt Förstelärarkonferenser. Ytterligare generella kurser är Hjärnan och ett smartare lärande, Mindset, grit och jävlar anamma, samt Undervisningsdesign.

– Jag undervisade förresten sfi när jag var nyutexaminerad. Jag minns det som en intensiv, rolig och inspirerande tid. Fördelen att jag var språklärare.

Gediget utbud. Vad är det lärarna efterfrågar mest?

– När vi pratar med sfi-lärare och rektorer är alfabetisering den absolut vanligaste utmaningen som de lyfter. Och rent allmänt att undervisa elever med ingen eller kort skolbakgrund. Vi är därför väldigt glada att vi har Ivana Eklund knuten till oss. Hon är mycket uppskattad fortbildare inom sfi. 

Vad ser du framåt?

Susanne Svensson lutar sig tillbaka och för ihop sina händer och tittar ut genom fönstret en stund. Funderar och fortsätter:

– Jag vill göra skillnad. Jag vill bidra till att stärka kompetens på landets förskolor och skolor. De allra flesta vill ju utvecklas. Mitt uppdrag är att att leverera det som lärarna rektorerna och skolorna behöver. Vi på Lärarfortbildning är duktiga inte bara på konferenser, utan även på processer och längre utbildningar.

– För mig, i min roll, handlar det om att förstå intressenter. Jag träffar många i ’systemet omkring’, för att förstå hur man ser på ett visst område. Här är min lärarbakgrund är en stor en tillgång.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.