7 snabba frågor om AI
”Lek och utforska!”
Text: Annsofie Engborg. Foto: Linda Åmand
[2024:09. 2024-09-15] Vad vet vi om ChatGPT idag och vad har hunnit hända under sommaren 2024? Vi ringde upp AI-entusiasten Johan Falk (tidigare Skolverket). Han konstaterar att eftersom tekniken utvecklas så snabbt är det bästa sättet att förstå och lära sig att själv leka och utforska. Det är det allra bästa sättet.Hur kommer man med på tåget?
– Det allra viktigaste är att testa. Om du inte har testat – gör det! Det går inte att ersätta den erfarenheten med något annat, svarar Johan Falk.
Hur gör man då?
– Till att börja med behöver du leta upp chattbot och börja kommunicera med den. Formulera ett problem eller en utmaning i ditt arbete. Beskriv för botten vad det är du vill ha hjälp med.
– Om du funderar över AI kan du fråga chatbotten: Vad behöver mina elever kunna inom AI?
Hur börjar man?
– Gå till antigen chatgpt.com eller claude.ai. Den sistnämnda tycker jag är bättre, men prova gärna båda och jämför. ChatGPT har fördelen att du inte behöver skapa ett konto för att testa. Samma sak gäller exempelvis copilot.microsoft.com och labs.perplexity.ai, men de är inte riktigt lika bra.
Var kan jag följa diskussioner om AI och själv delta?
– Har du kolleger i närheten kan du bolla med dem och höra efter med dem om deras förslag och tips på användningsområden.
– Det finns naturligtvis diskussionsgrupper på Facebook och Linkedin. Sök på ”ai” och ”utbildning” eller ”skola”.
Vad är särskilt relevant och intressant för sfi-lärare?
– Låt mig först bara påminna dig om att jag ju inte har sfi-lärarbakgrund, men jag kan ändå råda lärare att försöka hittar bottar som man kan prata med och som pratar tillbaka. Använd ChatGPT-appen på telefonen. Den svara på det språk som du vill. Det låter kanske lite styltigt på svenska ännu. Extra bra talat språk har GPT-4o
– ChatGPT är även användbar när du och dina elever behöver hjälp av något slag: Hur lagar jag en punktering? Vilket fack ska tvättmedlet vara i? Även denna typ av praktiska frågor kan ni ställa.
Vad ska man se upp med och tänka på?
- Var beredd på misstag. Det är helt ok att de uppstår när man lär sig. Det kan bli fel och det måste inte bli rätt.
- Viktigast att tänka på är att undvika de stora misstagen. Tänk på att inte skriva känsliga uppgifter.
- Dessutom: Faktakolla alla viktiga saker. Svaren från ChatGPT kan vara väldigt övertygande, även om den har helt fel. Dessutom förekommer fördomar och konstiga värderingar. Så var på din vakt.
- Använd ChatGPT som underlag för idéer, men lita inte på att den kan våra kursplaner. Så den lektionsplanering den tar fram kan du kanske inte använda rakt av, men den ger dig användbara idéer.
Och, avslutningsvis, vad vill du skicka med till sfi-lärare?
– När du utforskar – fundera över vilken nytta dina elever kan ha av det. Om du kan visa och lära dem detta som ett verktyg för att bättre orientera sig i tillvaron. De kommer att bli mer autonoma, och får bättre förutsättningar att kunna klara sig i samhället. Då har man gett dem jättemycket.
./.