Krönikör: Lillemor Malmbo

Ge uttal mer tid och fokus

Text: Lillemor Malmbo

[2021:11, 2021-11-15] Det här känns som den svåraste krönikan hittills att skriva – om uttal. Kanske för att jag känner att jag måste blotta min osäkerhet kring uttalsundervisning trots mer än tio år i yrket. Tro mig, jag vet hur oerhört viktig uttalsundervisning är när man lär sig ett andraspråk. Att eleverna får öva på till exempel vokalljud, prosodi och reducering har inte gått mig förbi (även om jag inte kan påstå att kurserna i svenska som andraspråk gjorde mig särskilt förberedd på det). Vi vill ju gärna undvika de där tillfällena när räven blir röven eller när avsaknaden av Rr-ljud gör adressen Krukgränd lite mer komplicerad än den behöver vara.

Men det är ändå, lite extra gruvsamt, inför de där uttalslektionerna och jag planerar alltid mer än vanligt. Ja, kanske inte när vi övar vokalljud och liknande, men betoning … Ibland när jag uttalar ord och meningar högt för mig själv kan jag liksom inte för mitt liv direkt höra var betoningen ligger. Sådan tur då att man faktiskt kan dubbelkolla var betoningen är genom att använda sig av Lexin eller Svenska.se!

Jag inser såklart också när jag skriver det här att jag borde satsa mycket mer på uttal i min undervisning och inte se det som isolerade element eller enstaka lektionspass. Varför ser jag inte till att uppdatera ordlistor och annat med längdmarkeringar så att betoningen i orden tydligt syns? Det får jag nog ta tag i, och också se till att komma ihåg att förklara för eleverna varför det helt plötsligt dyker upp streck under vissa bokstäver. Öva uttal mer systematiskt och återkommande helt enkelt!

Sedan hittar jag också lite tröst i den senaste debatten kring uttal och brytning – för en person som jag, som hittills inte lyckats lära sig skilja på kärna och stjärna, är det skönt att läsa Isobel Hadley-Kamptz ledare och som sfi-lärare tar jag stöd i Sofi Tegsveden Deveauxs blogginlägg om uttal och just vikten av betoning. Det är nog helt enkelt till att bita ihop men ändå sjunga ut och ge uttal mer tid och fokus.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.