Måla vid midsommar

Text: Ivana Eklund

[2020:11, 2020-11-15] På min gamla sfi-skola hade vi en fin midsommartradition. Förutom sådant som ingår brukade vi måla.

Föreställ dig ett naturskönt friluftsområde vid vattnet. Stora ekar, en liten sandstrand med vass vid vattenbrynet och en liten fors i närheten. Alla som ville kunde slå sig ner i gräset med papper, pennor, penslar och akvarellfärger och skapa en bild. Ensam med sina tankar och känslor eller tillsammans med mycket skratt. Elever kom, småpratade och målade en stund och gick sedan iväg igen för att prova på annat.

Vad jag minns är lugnet men även skrattet och glädjen. Det var kravlöst, trevligt och mycket kreativt. Det var känslan och upplevelsen i nuet som var det viktiga, att vilja och våga uttrycka sig med färger fast man kanske inte ens kunde skriva ännu. Alla fick vara med och måla vad och hur de ville.

Talanger och konstnärer

Några elever visade sig alltid vara riktiga konstnärer. Vi såg professionella illustratörer och talangfulla hemmafruar. Sedan hade vi en samlingsutställning i skolans trapphus.

Fyll i dina kontaktuppgifter och ta del av våra bästa skrivtips månad för månad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.